Marzeniem wielu osób jest otwarcie restauracji. Może się jednak zdarzyć, że przed wielkim otwarciem zetkniemy się z brakiem profesjonalnej wiedzy na temat gastronomii. Jeśli zastanawiasz się, jak otworzyć restaurację, w poniższym tekście znajdziesz odpowiedź na nurtujące Cię pytania. Przedstawiamy 5 najważniejszych kroków do własnej restauracji.
Spis treści:
1. Badanie rynku
Pierwszym krokiem, który warto podjąć przed otwarciem restauracji, powinno być staranne zbadanie rynku. Rozejrzyj się po okolicy i zastanów się, jakiego lokalu brakuje. Możesz nawet zapytać niektóre osoby, jaką restaurację chętnie by odwiedziły. Z drugiej strony, pomyśl także o tym, co Ty możesz zaoferować społeczności. Jeśli masz jakieś doświadczenie z egzotyczną kuchnią lub specjalizujesz się w słodkich wypiekach, warto rozwijać pasję i zmienić ją w źródło zarobku. Otwarcie restauracji nie powinno być jednak przypadkową decyzją. Porównaj więc swoje plany z możliwościami, które oferuje Ci konkretne miejsce i poszukaj najlepszego rozwiązania. W ten sposób będziesz robić to, co lubisz, a biznes będzie się rozwijał.
2. Właściwe miejsce
Gdy będziesz mieć już wizję na to, czym zajmie się Twój lokal, warto rozpocząć poszukiwania właściwego miejsca. Powinno ono spełniać kilka kryteriów. Przede wszystkim ważna jest jego lokalizacja: czy w pobliżu znajdują się konkurencyjne punkty gastronomiczne? A może w okolicy są szkoły i zakłady pracy, a brakuje miejsca na kawę lub lunch? Zajęcie odpowiedniego miejsca na mapie miasta jest kluczowe, jeśli chcesz osiągnąć sukces. Liczą się także metraż oraz układ lokalu. Od nich będzie zależeć liczba stolików w restauracji oraz jej funkcjonalność. Nie bez znaczenia są także koszty, które jeśli będą zbyt wysokie, utrudniają Ci prowadzenie działalności już na samym początku.
3. Kwestie prawne i finansowe
Sam plan nie wystarczy, by stworzyć własny lokal gastronomiczny. Jak otworzyć restaurację, by działała ona zgodnie z prawem? Przede wszystkim zarejestruj swoją działalność gospodarczą w systemie CEIDG oraz w Urzędzie Skarbowym. W tym drugim miejscu uregulujesz kwestię opodatkowania restauracji. Konieczne jest także zgłoszenie zakupu kasy fiskalnej. Jeśli w Twojej restauracji będzie podawany alkohol, postaraj się także o koncesję. Pewnie jesteś ciekaw także tego, ile kosztuje otwarcie restauracji. Nie jest to tanie przedsięwzięcie, dlatego warto zastanowić się, skąd wziąć na to środki. Sprawdź, czy w Twoim regionie dostępne są dofinansowania z Unii Europejskiej lub Urzędu Pracy. Wiele osób bierze również kredyt, który pozwala im poradzić sobie z wydatkami.
4. Wyposażenie restauracji
Gdy dopełnisz już wszystkich formalności, konieczne będzie wyposażenie restauracji. Warto już na początku zainwestować w sprzęt i akcesoria wysokiej jakości. Możesz znaleźć je na przykład w sklepie internetowym https://wammashop.pl/pl/. W jego ofercie dostępne jest wszystko to, czego będziesz potrzebować do prowadzenia jakiegokolwiek punktu gastronomicznego. Kompletowanie wyposażenia warto rozpocząć od przygotowania kuchni restauracyjnej – potrzebny Ci będzie sprzęt AGD oraz wiele przyborów, niezbędnych podczas przygotowania posiłków i zachowania higieny. Zadbaj także o wybór atrakcyjnego wyposażenia sali restauracyjnej. Lista przedmiotów do kupienia jest naprawdę długa. Przygotuj ją jeszcze przed otwarciem lokalu, aby niczego nie pominąć.
5. Przygotowanie restauracji do działania
Ostatnim krokiem przed zaplanowaniem wielkiego otwarcia Twojej nowej restauracji jest zatrudnienie personelu. Zadbaj o współpracę z doświadczonym szefem kuchni oraz kelnerami. To od ich zdolności zależy, czy goście po pierwszej wizycie wrócą do restauracji. Aby zachęcić jak najwięcej osób do wizyty w Twojej restauracji, przygotuj także odpowiednią reklamę. Niech Twój lokal będzie widoczny w mediach społecznościowych. Jest to najlepszy sposób na zaproszenie nowych klientów.
Mamy nadzieję, że ten tekst będzie dla Ciebie pomocny, a otwarcie restauracji będzie spełnieniem Twoich marzeń. Skorzystaj z naszych wskazówek i ciesz się swoim upragnionym lokalem.