REKLAMA
ŻYWNOŚĆ I ROLNICTWO Jaki piec ogrodowy do pizzy wybrać?

Jaki piec ogrodowy do pizzy wybrać?

Każda pizzeria, lub większość renomowanych restauracji, może pochwalić się specjalistycznym piecem, który opalany jest drewnem, lub zasilany gazem czy elektrycznie. Dzięki takiej wysokiej jakości urządzeniu, możliwe jest przygotowanie pysznej pizzy, której każdy kęs urzeka podniebienie, a dowolny kawałek sprawia, że chcemy sięgnąć po jeszcze więcej. Aby móc zachwycać się doskonałym smakiem tego włoskiego przysmaku, wcale jednak nie musimy udawać się do restauracji. Możemy skomponować taki posiłek sami w domu, za pomocą ogrodowego pieca. Niezależnie czy prowadzimy restaurację czy chcemy zadowolić swoich domowników i gości niecodziennym posiłkiem – warto zapoznać się z szeroką ofertą pieców ogrodowych. Aby jednak wybrać ten odpowiedni, musimy zwrócić uwagę na kilka podstawowych czynników i parametrów.

piec ogrodowy do pizzy

Na co zwrócić uwagę kupując ogrodowy piec do pizzy?

Przed rozpoczęciem poszukiwań należy odpowiedzieć sobie na pytanie, jakiego rodzaju pizzę będziemy serwować, a co za tym idzie, jakiego sprzętu potrzebujemy. Ważnym parametrem będzie a również liczba gości, którą będziemy chcieli obsłużyć w jednym czasie. Musimy również zdefiniować, jakiej wielkości danie chcemy tworzyć. Następnymi czynnikami, na które musimy zwrócić uwagę, są: ilość miejsca, którą jesteśmy w stanie poświęcić na piec oraz czy chcemy go budować na miejscu, czy instalować w całości, dostarczony ze sklepu. Ostatnią kwestią, która musimy poruszyć to oczywiście budżet, który jesteśmy w stanie przeznaczyć na zakup takiego urządzenia.

Piec do pizzy ogrodowy – podstawowe parametry

Taki sprzęt jest świetnym zakupem, gdy mamy pewność, że będzie nam służył długi okres czasu. Dlatego kupując piec, należy określić jakie jego parametry są dla nas najważniejsze, aby zmaksymalizować korzyści, po jego zakupie. Następnie możemy przejść do jednej z przyjemniejszych kwestii, czyli zagłębienie się w katalogi pieców ogrodowych do pizzy. Odkryj kolekcję tych urządzeń, przeglądając bogatą ofertę najpopularniejszych marek na rynku.

Bardzo ważnym czynnikiem, nad którym musimy się pochylić dokonując zakupu, jest zasilanie tego sprzętu. Na rynku mamy do dyspozycji piece opalane drewnem, na gaz czy elektryczne. Mogą różnić się również wagą czy wielkością.

Kluczowe jest również przeznaczenie, które jest głównym atutem sprzętu. Piec ogrodowy do pizzy, nie musi być wykorzystywany tylko i wyłącznie do wypieku tytułowej potrawy. W ofercie sklepu, znajdziemy również taki sprzęt, który posłuży zarówno do wypieku pizzy, jak i chleba bądź innych potraw.

Podsumowując, w skrócie powinniśmy zwrócić uwagę na aspekty takie jak:

  • wielkość i waga pieca,
  • przeznaczenie,
  • zasilanie

Ogrodowy piec do pizzy – jakie gabaryty?

Gabaryt pieca, powinien być dostosowany do przestrzeni, którą dysponujemy w ogrodzie. Nie trzeba skomplikowanych obliczeń, abyśmy mogli stwierdzić ile metrów jesteśmy w stanie przeznaczyć na postawienie tego sprzętu. Waga pieca również ma ogromne znaczenie. Nie chodzi tu tylko o transport, lecz podłoże, na którym będzie ustawiony oraz czy często będzie konieczność jego przestawiania. Innym ważnym aspektem jest też zasilanie, z uwagi na rachunki. Odnośnie tego, warto zasiąść wygodnie z kartką papieru i obliczyć co będzie w naszym przypadku bardziej opłacalne, biorąc pod uwagę czas i częstotliwość korzystania z pieca ogrodowego do pizzy.

Piec do pizzy ogrodowy opalany drewnem, gazowy czy elektryczny?

To jedno z najważniejszych pytań, na które powinniśmy odpowiedzieć sobie przed zakupem. Ogrodowy piec do pizzy, opalany drewnem lub gazowy, są jednymi z najtańszych w utrzymaniu, porównując np. do tych zasilanych elektrycznie. Specjały w niej tworzone, z pewnością będą również lepiej wypieczone i o wiele lepszej jakości. Smakosze kuchni włoskiej lub potencjalni właściciele restauracji, powinni więc w pierwszej kolejności zainteresować się tymi modelami, które opalane są drewnem, ponieważ to z nich wychodzą najbardziej wykwintne dania. W dalszej kolejności należy zapoznać się z tymi modelami, które zasilane są gazem lub elektrycznie.

Niezależnie od sposobu energii, którą dostarczamy do uruchomienia pieca, ważna jest jakość jego wykonania. Jeżeli kupujemy taki sprzęt, z myślą o zastosowaniu go w ogrodzie i pozostawienia go w tym miejscu, w każdą porę roku, musimy zdawać sobie sprawę, że jego konstrukcja, musi być do takich warunków przystosowana.  Wysokiej jakości produkty będą prezentować się nienagannie, nawet po kilku latach użytkowania, bez względu na niekorzystne warunki panujące za oknem.

Piece do pizzy ogrodowe gazowe, wyposażone są w ogniotrwałą płytę roboczą i kopułę ze stali nierdzewnej. Temperaturę można w nich łatwo kontrolować za pomocą wbudowanego pirometru i pokrętła. W kilka minut może wzrosnąć do 500°C.

Warto również pamiętać, że mamy do wyboru, w zależności od upodobań piece statyczne lub obrotowe, które pozwalają na łatwiejsze i sprawniejsze przygotowanie większej ilości placków.

Wybór pieców ogrodowych do pizzy jest naprawdę bardzo szeroki. Na rynku dostępna jest cała gama wysokiej jakości modeli, które pozwolą nam na przygotowanie rozpływającej się w ustach pizzy. Jest to doskonałe rozwiązanie, w przypadku gdy chcemy cyklicznie przyrządzać dania z pieca lub prowadzimy restauracje.

Exit mobile version