Już jutro rusza II Warszawski Festiwal Kultury Piwnej

Piwo

W czwartkowe popołudnie warszawiacy rozpoczną kolejną podróż w czasie z piwem w tle. Dzięki II Warszawskiemu Festiwalowi Kultury Piwnej, który potrwa od 29 maja do 4 czerwca na błoniach Stadionu Narodowego, będzie można poczuć klimat starej Warszawy. Kompania Piwowarska, która jest organizatorem imprezy, przewidziała mnóstwo atrakcji dla lokalnych piwoszy.

Jutro po południu na błoniach Stadionu Narodowego rusza II Warszawski Festiwal Kultury Piwnej organizowany przez Kompanię Piwowarską. Podobnie jak rok temu, impreza przyjmie formę piwnej biesiady, podczas której będzie można nie tylko przyjemnie spędzić czas przy kuflu, ale także dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy o piwie. Dodatkowo, w tej edycji znacznie mocniej wyeksponowany zostanie warszawski folklor. To przede wszystkim zasługa zespołów, które będą umilać czas piwoszom: Kapeli Czerniakowskiej, Kapeli Praskiej, Staśka Wielanka i Kapeli Warszawskiej czy Panów z Twardej. Dzięki uprzejmości Muzeum Warszawskiej Pragi goście Festiwalu będą mogli obejrzeć wystawę „Leniwie czy z biglem?”. Ekspozycja starych fotografii przybliży mieszkańcom współczesnej stolicy to, jak celebrowano czas wolny po prawej stronie Wisły od okresu międzywojnia do lat 60. XX w.

– Warszawiacy coraz bardziej interesują się piwem i coraz chętniej poznają bogactwo jego świata. Dlatego mieszkańców stolicy i okolic serdecznie zapraszamy na Festiwal, gdzie będą mogli dowiedzieć się więcej o tym trunku oraz oczywiście skosztować różnych gatunków i marek. A to wszystko w klimacie starej Warszawy i przy dźwiękach warszawskiej muzyki. Liczymy na to, że pogoda nas nie zawiedzie i impreza przyciągnie wielu piwoszy. Bo czy może być coś lepszego niż zimne piwo w ciepły, wiosenny wieczór w plenerze? – mówi Wojtek Mrugalski, kierownik ds. komunikacji z Kompanii Piwowarskiej.

Cervesario z misją w stolicy

Podczas czterodniowego święta miłośników chmielowego napoju nie zabraknie również ubiegłorocznych atrakcji. Będzie można spróbować wszystkich piw oraz cydru Green Mill Cider z portfolio KP, a dodatkowo wybranych marek pochodzących z browarów Grupy SABMiller na całym świecie – i to w bardzo atrakcyjnej cenie. Szczególnie interesująco zapowiadają się pokazy cervesario, czyli piwnych ekspertów i degustatorów. Na co dzień ta najbardziej elitarna grupa zawodowa w Polsce (licząca zaledwie 10 osób) urzęduje w Centrum Wycieczkowym LECH w Poznaniu. Dlatego możliwość spotkania ich w Warszawie oraz skorzystania z ich wiedzy i umiejętności to prawdziwa gratka! W programie sesji z ekspertami znajdą się: wykład cervesario na temat właściwości sensorycznych piwa i roli zmysłów w degustacji, pokaz technik degustacyjnych i prawidłowego nalewania, quiz zapachowy oraz konkurs „Jakie to piwo”. Dopełnieniem wiedzy o piwie będą pozostałe atrakcje w strefie kultury Festiwalu. Tutaj będzie można poznać popularne fakty i mity dotyczące złocistego trunku, przekonać się, z jakich składników i w jaki sposób warzy się piwo, i obejrzeć wystawę birofiliów. Dla dociekliwych portal Beerlovers przygotował specjalną grę – aby wziąć w niej udział, wystarczy mieć telefon z dostępem do Internetu i odszukać na terenie Festiwalu podpowiedzi do quizu. Codziennie do wygrania będą koszulki i iPad 16 GB.

Dania z piwną „wkładką”

Nie samym piwem człowiek żyje – w przerwach między kolejnymi festiwalowymi atrakcjami warto się pokrzepić. Na Festiwalu będzie ku temu okazja, co więcej – w ramach „Piwnych Inspiracji Kulinarnych” będzie można dowiedzieć się, jak zastosować piwo w kuchni. Maria Ożga, znana z programu „MasterChef”, codziennie na oczach gości będzie przygotowywać potrawy, których jednym ze składników będzie piwo, a pokazy będą połączone z degustacją.

II Warszawski festiwal Kultury Piwnej potrwa od 29 maja do 1 czerwca na błoniach Stadionu Narodowego. Teren Festiwalu będzie czynny codziennie od godz. 16.00 do 24.00 (czwartek, niedziela) lub 2.00 (piątek, sobota); wstęp jest bezpłatny. Szczegółowe informacje o imprezie znajdują się na stronie http://wfkp.pl/ oraz w specjalnej gazecie festiwalowej, którą jest dystrybuowana na mieście przez rikszarzy.