Prawo

Podatki

Kariera

Zarządzanie

Gospodarka

Waluty

Giełda

Finanse

Handel

ŻYWNOŚĆ I ROLNICTWO

ŻYWNOŚĆ I ROLNICTWO

Robert Nogacki Kancelaria Prawna Skarbiec

Przedsiębiorcy zapłacą o 60% podatku więcej, bo fiskus po latach zmienił zdanie

Gotowe posiłki i dania korzystają zasadniczo z 5% preferencyjnej stawki VAT. Dlatego też przedsiębiorcy z branży gastronomicznej (restauratorzy, właściciele barów) taką stawkę przez lata...
Andrzej Najda – Dyrektor ds. Inwestycji i Funduszy z UE w firmie Najda Consulting

Unijne dofinansowanie na start – browar kraftowy

Mały, niezależny i tradycyjny – te trzy cechy powinny charakteryzować każdy browar kraftowy. A tych w Polsce przybywa z każdym rokiem. Nic dziwnego, nasi...
słoiki sklep żywność dżem

Przetwórstwo owocowo-warzywne coraz ważniejszym sektorem w przemyśle spożywczym

Trendy bieżące Przetwórstwo owoców i warzyw stanowi czwarty sektor polskiego przemysłu spożywczego z 8% udziałem w produkcji sprzedanej artykułów spożywczych. Polska jest szóstym, pod...
Ponad 2 mln osób w Polsce żyje w skrajnym ubóstwie. Miesięcznie mają do rozdysponowania mniej niż 600 zł

Ponad 2 mln osób w Polsce żyje w skrajnym ubóstwie. Miesięcznie mają do rozdysponowania...

Problem głodu i niedożywienia wciąż jest w Polsce bardzo realny – podkreślają Banki Żywności. Ponad 2 mln osób dysponuje miesięcznie kwotą mniejszą niż 600 zł. Znacznie...
Theo Cordonnier Halen Breweries

Piwa belgijskie – Wielkie piwa z małej Belgii

Połączenie wielowiekowej tradycji browarniczej z pasją, która ożywia współczesnych piwowarów w poszukiwaniu idealnej receptury, uczyniła z Belgii światową stolicę wyjątkowych piw o unikatowym charakterze,...
Trzy czwarte Polaków wierzy w mity dotyczące pszczół i twierdzi, że masowo wymierają. Tymczasem od dwóch dekad tych owadów stale przybywa

Trzy czwarte Polaków wierzy w mity dotyczące pszczół i twierdzi, że masowo wymierają. Tymczasem...

71 proc. Polaków jest przekonanych, że pszczoły masowo wymierają i jest ich zbyt mało. Tymczasem od lat 90. stale przybywa rodzin pszczelich. Obecnie w naszym kraju...
analiza raport tablet

Najwięksi producenci wódki i ich strategie sprzedażowe dla małych sklepów

Gdyby ranking producentów wódki zależał wyłącznie od wartości sprzedaży poszczególnych wódek w polskich sklepach małopowierzchniowych, to zdecydowanie wygrałaby grupa Roust, przed firmą Stock i...
Prof. dr hab. Krzysztof Krygier: w grupie tłuszczów stałych najzdrowszy jest olej palmowy, a najmniej zdrowy olej kokosowy

Prof. dr hab. Krzysztof Krygier: w grupie tłuszczów stałych najzdrowszy jest olej palmowy, a...

Na temat tłuszczów spożywczych krąży coraz więcej mitów. Olej kokosowy uważany jest za najzdrowszy. Eksperci zauważają, że w rzeczywistości jest jednak odwrotnie – zawiera on...
woda

Trendy na rynku wody. Wartość rynku wody butelkowanej przekroczy 6 mld zł

W 2018 r. w Polsce wyprodukowano 46,4 mln hektolitrów wód mineralnych i gazowanych niesłodzonych i niearomatyzowanych, czyli o ponad 18% więcej niż rok wcześniej...
nestle_polska_s.a._oddzial_w_namyslowie

Fabryka Nestlé w Namysłowie rozpoczyna produkcję lodów koszernych

oszerne lody produkowane w Nestlé przeznaczone są na razie wyłącznie na rynek izraelski i tylko tam będzie można je kupić. Na początek planowana jest...
Jakie normy prawne powinien spełnić każdy właściciel restauracji?

Jakie normy prawne powinien spełnić każdy właściciel restauracji?

Wbrew obiegowej opinii, prowadzenie lokalu gastronomicznego do najłatwiejszych zadań nie należy. Właściciel kawiarni, restauracji czy innego typu lokalu małej gastronomii musi wykazać się wiedzą...
supermarket sklep

Polacy na diecie – w 2017 r. zdrożeje mięso, cukier i tłuszcze, tańsze będą...

Najwyższy wzrost cen w 2017 roku w porównaniu do 2016 roku może wystąpić w przypadku olejów i tłuszczów oraz cukru i słodyczy. Analitycy Banku...
Stan McGowan, współzałożyciel oraz dyrektor marketingu i sprzedaży Foods Brothers

Mrożona żywność popularniejsza niż kiedykolwiek

Mrożona żywność na dobre zagościła na stołach Polaków i zyskuje kolejnych zwolenników. Od momentu wprowadzenia pierwszych obostrzeń do maja ub.r. jej sprzedaż wzrosła o...
Paulownia

Paulownia to nowy hit inwestycyjny czy kolejna pułapka na naiwnych?

Rok po zasadzeniu mają już 3,5 metra, a potem przyspieszają. Tak rosną paulownie. W USA zakazano ich sadzenia, w Australii setki ludzi straciło oszczędności...
pizza

Pyszne.pl w 2020 r. wartość rynku zamawiania posiłków online wyniesie 1 mld zł

Z usług największego w kraju serwisu do zamawiania posiłków przez internet skorzystać może już 90% Polaków mieszkających w dużych i małych miastach. Pyszne.pl umożliwia...
restauracja

Jakie wybrać meble do gastronomii?

Często restauracje największą uwagę przywiązują do urządzenia sali dla gości. Ta ma zachwycać, przyciągać spojrzenia, a także zachęcać innych do odwiedzin. Godzinami wybierają odpowiednie...
Wynalazek polskiego licealisty zrewolucjonizuje sposób analizowania gleby na polach uprawnych. Badanie będzie niemal bezkosztowe i zajmie zaledwie kilka minut

Wynalazek polskiego licealisty zrewolucjonizuje sposób analizowania gleby na polach uprawnych. Badanie będzie niemal bezkosztowe...

Już nie dwa miesiące, tylko dwie minuty będą potrzebne na zbadanie składu gleby na polu uprawnym. Wszystko za sprawą autonomicznego pojazdu badawczego, którego prototyp opracował...
lodówka jedzenie sklep

Rynek chłodzonych dań gotowych w Polsce jest wart rocznie 1 mld zł

Z danych Panelu Gospodarstw Domowych GfK wynika, iż w okresie ostatnich 12 miesięcy polskie gospodarstwa domowe przeznaczyły na zakupy kategorii dań chłodzonych kwotę ponad...
Kamp.wizerunkowa McDonalds_1

Rynek gastronomiczny w Polsce

Całkowita wartość rynku gastronomicznego w Polsce szacowana na rok 2018 wzrosła o ponad 10 p.p. względem roku ubiegłego. Zwiększyła się również liczba punktów gastronomicznych,...
napoje

Polski rynek napojów bezalkoholowych jest wart 21,7 mld zł

W 2015 roku polscy konsumenci nabyli napoje bezalkoholowe o łącznej wartości 21,7 mld zł. Najwięcej przeznaczyli na napoje gazowane (8,3 mld zł) oraz soki,...
Marcin Hałaj, dyrektor ds. Rozwoju Rynku Rolniczego w Raiffeisen Leasing

Rynek maszyn w obliczu trudnego okresu dla polskiego rolnictwa

W ostatnim półroczu zmalała skłonność sektora rolniczego do inwestycji. Od stycznia zarejestrowano 4180 nowych ciągników rolniczych. W analogicznym okresie zeszłego roku było ich blisko...

SuperDrob buduje nową ubojnię. Spółka zatrudni 650 osób, ze współpracownikami – 800

Jeszcze przed końcem 2017 roku może powstać nowy zakład produkcyjny spółki SuperDrob. W zlokalizowanym w Koluszkach obiekcie zatrudnienie znajdzie ok. 650 osób. Dzięki inwestycji spółka...
Dariusz Winek, główny ekonomista Banku Gospodarki Żywnościowej

Dariusz Winek, BGŻ: Zboża w Polsce powinny w tym roku podrożeć. Gorzej z roślinami...

Światowa produkcja zbóż ma w tym roku lekko spadać, a konsumpcja rosnąć. To oznacza, że i w Polsce można liczyć na niewielki wzrost cen skupu pszenicy...
chleb pieczywo kanapki

Spadająca konsumpcja mocno zmienia branżę piekarniczą

W Polsce je się coraz mniej pieczywa. Między 2010 a 2016 rokiem jego spożycie spadło aż o 1/4! Pod wpływem tych uwarunkowań krajowa branża...
jedzenie sklep dostawa

3 trendy w FMCG na 2018 rok

Wynikające z rozwoju technologicznego zmiany zachowań zakupowych w coraz większym stopniu dotyczą branży FMCG. W 2018 roku znaczenie dla asortymentu sklepów ogólnospożywczych i wielobranżowych będzie...
Marihuana thc

Milowy krok dla branży konopnej: Komisja Europejska przyjęła maksymalne limity dla zawartości THC żywności...

Unia Europejska przyjmuje maksymalne limity zawartości THC w żywności z nasion konopi dla wszystkich krajów członkowskich, tym samym wprowadzając długo wyczekiwane przez branżę zmiany. Po...
GRZANIEC GALICYJSKI

Spółka Jantoń (producent Grzańca Galicyjskiego) w ciągu jednego sezonu podbiła rynek grzanych win

Dzięki podwojeniu wartości sprzedaży Grzańca Galicyjskiego, rozwinięciu marki Zbójeckie Grzane oraz inwestycjom w HoReCa spółka Jantoń w ciągu roku stała się liderem segmentu win...
Zakład Frito Lay w Grodzisku Mazowieckim

Branża spożywcza: przekąski źródłem rosnących zysków

Koronawirus przyniósł zmiany w globalnych nawykach żywieniowych. Ponieważ trudniejszy był dostęp do restauracji, wiele osób zastąpiło tradycyjne posiłki przekąskami. Jak pokazują dane z badania...

Kawa z cytryną – jakie ma właściwości i jak działa?

Kawa z sokiem z cytryny nie smakuje każdemu, jednak z pewnością warto jej spróbować. Szczególnie, że wiele osób uważa, że napój ten posiada wiele...
wino

Plany branży winiarskiej na sezon jesienno-zimowy

Nowe produkty, innowacyjne akcje promocyjno-marketingowe oraz wiele wydarzeń. Drugie półrocze w branży winiarskiej będzie bardzo emocjonujące. Członkowie Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa podkreślają,  że...
Od prawej_ dr Michał Polasik, Robert Bogacki Up Bonus, Sławomir Cieśliński

kęsKarta™ – z nagrodą „Karta dla Polski na 2016 rok”

kęsKarta™, absolutna nowość na rynku kart żywieniowych została zwycięzcą w konkursie „Karta dla Polski na 2016 rok”. Wyniki ogłoszono podczas Polskiej Kartowej Gali, spotkaniu towarzyszącym...
Superżywność w natarciu. Sprzedaż zdrowych produktów szybko rośnie, także w kategorii przekąsek

Superżywność w natarciu. Sprzedaż zdrowych produktów szybko rośnie, także w kategorii przekąsek

Polski rynek zdrowej żywności dynamicznie rośnie i według prognoz jego wartość może przekroczyć w tym roku 1 mld zł. Jednym z segmentów korzystających na tym trendzie jest...
czkoladki słodycze

Szanse i zagrożenia dla rynku słodyczy w 2017 roku

W nadchodzącym roku producenci słodyczy będą musieli zmierzyć się z silną konkurencją zza wschodniej granicy oraz z postępującą stagnacją rynku. Czekają ich także zmiany...
Optyczny analizator jedzenia sprawdzi skład produktów spożywczych. Technologia w przyszłości ma być dostępna w smartfonach

Optyczny analizator jedzenia sprawdzi skład produktów spożywczych. Technologia w przyszłości ma być dostępna w...

Sprawdzenie składu danego produktu spożywczego jest możliwe już dzisiaj. Na rynku są produkty pozwalające prześwietlić jedzenie za pomocą np. promieniowania rentgenowskiego. Nowo opracowany optyczny...
eAgronom

eAgronom zebrał od inwestorów 4 mln zł

Założony w Tartu (Estonia), eAgronom zapewnia rolnikom dostęp do intuicyjnej platformy cyfrowej, która znacznie ułatwia codzienne zarządzanie gospodarstwem rolnym. W październiku tego roku, firma...
makarony

Makarony Polskie inwestują, zatrudniają i restrukturyzują. Planują wydać ponad 44 mln zł

Ponad 44 mln zł w unowocześnienie produkcji planują zainwestować Makarony Polskie. Spółka zatrudnia nowych pracowników i rozważa kolejne akwizycje. Zamierza też uzdrowić sytuację w przejętej trzy lata...
Michał Stajniak, ekspert XTB

Kawa mocno drożeje

Cena kawy bardzo wzrosła w ostatnich tygodniach na giełdach towarowych. Z powodu obaw o przymrozki w Brazylii, które mogą spowodować straty produkcyjne w przyszłym...
girl eating ice cream

Nestlé i R&R zawarły porozumienie o utworzeniu FRONERI, nowej spółki joint venture

Po spełnieniu wszystkich formalnych wymagań, Nestlé i R&R zawarły porozumienie o utworzeniu FRONERI, nowej spółki joint venture w przemyśle lodów, mrożonek i mlecznych deserów...
pszczelarz

Pszczoły warte miliardy

Ponad 150 mld euro rocznie – tyle warta jest praca wszystkich pszczół na świecie. Z tego na pszczoły europejskie przypada 15 mld euro, a...

Lunche wypierają tradycyjne obiady wśród pracujących Polaków. Najpopularniejsze są drugie śniadania

Cztery lub pięć posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu – takie są zalecenia specjalistów od żywienia. Badania KFC wykazują, że Polacy zdają sobie z tego sprawę,...