Żywność funkcjonalna napędza innowacje w branży spożywczej

raporty praca biuro

Przebój na europejskich półkach sklepowych z jedzeniem? Żywność funkcjonalna, czyli wzbogacona o właściwości uwzględniające specyficzne potrzeby wybranych grup konsumentów. Jak wynika z raportu „Innowacyjność vs. zdrowie. Szanse dla marek spożywczych” opracowanego przez Mintel dla Banku Zachodniego WBK, w ciągu 5 lat[1] liczba produktów z oświadczeniami o funkcjonalności, wprowadzonych na rynek w Europie[2], wzrosła aż o 67%. Na Starym Kontynencie za blisko 2/3 konsumpcji żywności funkcjonalnej odpowiadają rynki Wielkiej Brytanii, Niemiec, Francji i Holandii.[3]

Wartość globalnego rynku żywności funkcjonalnej jest szacowana na 129 mld dolarów, a firma Adiuvo Investments prognozuje, że sprzedaż dla tej kategorii produktów spożywczych na całym świecie może w 2024 r. osiągnąć wartość aż 253 mld dolarów.

Funkcjonalność się opłaca

Według raportu „Innowacyjność vs. zdrowie. Szanse dla marek spożywczych” funkcjonalność jest obecnie jednym z kluczowych trendów na rynku spożywczym. Jak podkreśla Renata Dutkiewicz, dyrektor ds. Sektora Spożywczego i FMCG w Banku Zachodnim WBK, rozwinięcie tego typu produkcji daje firmom spożywczym możliwość osiągnięcia przewagi konkurencyjnej i ma potencjał eksportowy. Wyniki badania konsumenckiego Mintel potwierdzają możliwość osiągania wyższych zysków ze sprzedaży produktów funkcjonalnych – więcej niż co trzeci Włoch, Hiszpan i Polak i blisko co czwarty Francuz i Niemiec przyznaje, że jest skłonny zapłacić wyższą cenę za tego typu żywność.

W dobie globalizacji style życia i trendy żywieniowe unifikują się na poziomie międzynarodowym. Producenci żywności, którzy biorą pod uwagę rozwój linii produktów funkcjonalnych mogą myśleć o potencjalnych odbiorcach właśnie w takiej skali – zwraca uwagę Renata Dutkiewicz. To, jak zbliżone jest nastawienie do produktów funkcjonalnych wśród mieszkańców różnych krajów europejskich, pokazują dane raportu. Niemal połowa (46%) konsumentów w Niemczech oraz 42% we Włoszech, 41% w Hiszpanii, 40% we Francji i Polsce stwierdza, że żywność z dodanymi atrybutami funkcjonalnymi wspiera zdrowszy tryb życia.

Smaczna nisza dla eksportubenefity funkcjonalne napędzają innowacje w branży spożywczej

W okresie dwóch lat (do września 2017 r.) wśród oświadczeń o funkcjonalności najczęściej pojawiały się deklaracje związane z: odchudzaniem (28%), zdrowiem kości (12%) oraz wspieraniem odporności (12%). Nowości o charakterze funkcjonalnym wprowadzali najczęściej producenci produktów takich jak: herbata, zamienniki posiłków (w proszku i płynie), płatki śniadaniowe (do jedzenia na zimno), batony przekąskowe oraz soki. Według danych zebranych przez Mintel, w badanym okresie, najwięcej innowacji o charakterze funkcjonalnym pojawiło się na rynkach Wielkiej Brytanii (19%), Francji (11%) oraz Niemiec (11%).

Czy sport czy spokój ducha, musi być smacznie

Jedną z najbardziej dynamicznie rosnących kategorii produktów funkcjonalnych są te wspomagające kontrolę wagi oraz przyrost masy mięśniowej, skierowane przede wszystkim do osób aktywnie uprawiających sport. Autorzy raportu zwracają przy tym uwagę na ważną kwestię. Osoby wybierające produkty o takiej funkcjonalności liczą bowiem także na ich naturalność pod względem stosowanych składników oraz atrybuty związane ze smakiem. – Przykładowo, aż 63% konsumentów brytyjskich, którzy sięgają po produkty adresowane do sportowców, wymieniłoby swoją regularną przekąskę na funkcjonalną, gdyby tylko oba wyroby smakowały podobnie. Jeśli benefity funkcjonalne, to tylko smaczne – podkreśla Renata Dutkiewicz z Banku Zachodniego WBK.

Ciekawym przykładem pozycjonowania „funkcjonalnego” przywoływanego w raporcie „Innowacyjność vs. zdrowie. Szanse dla marek spożywczych” są też produkty zapewniające komfort i relaks. Ten rodzaj konceptu produktowego wykracza poza prozdrowotne właściwości żywności i napojów funkcjonalnych. Pomaga zachować nie tylko fizyczną, ale i duchową formę. – To nadal dość niszowa kategoria, ale doskonale wpisuje się w potrzeby współczesnego, zabieganego konsumenta. Właściwości relaksacyjne to funkcjonalność, której zaczyna poszukiwać coraz większa liczba osób, szczególnie pod koniec dnia, aby zapewnić sobie chwilę wytchnienia i odpoczynku – mówi Honorata Jarocka, Senior Food and Drink Analyst z firmy Mintel.

[1] Porównywano okres październik 2012 – wrzesień 2013 versus okres październik 2016 – wrzesień 2017.

[2] Analiza obejmowała 25 krajów europejskich.

[3] Żywność funkcjonalna odpowiedzią na światowe trendy na rynku ochrony zdrowia, http://biotechnologia.pl/biotechnologia/zywnosc-funkcjonalna-odpowiedzia-na-swiatowe-trendy-na-rynku-ochrony-zdrowia,17605.