Spis treści:
Wzmocnienie odporności
Podstawą prawidłowo funkcjonującego organizmu, w tym układu immunologicznego jest zdrowy styl życia. Składa się na niego unikanie używek (alkohol, papierosy), redukowanie stresu, regularna aktywność fizyczna oraz zbilansowana dieta. W jadłospisie powinny figurować świeże warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze roślinne. Przynajmniej 2 razy w tygodniu powinno się spożywać tłuste ryby morskie. Należy ograniczać mięso czerwone, sól, cukier, słodycze oraz produkty wysokoprzetworzone. Suplementy diety powinny stanowić jedynie uzupełnienie zdrowej diety i stylu życia.
Produkty pszczele na odporność
Produkty pochodzenia pszczelego takie jak propolis, pierzga, pyłek pszczeli, miód są źródłem mikroelementów, witamin i innych związków bioaktywnych. Propolis czyli inaczej kit pszczeli jest substancją zbieraną przez pszczoły miodne z wydzielin brzozy, topoli oraz innych drzew liściastych i iglastych. W jego skład wchodzi mnóstwo substancji biologicznie czynnych, które wykazują działanie bakteriobójcze, bakteriostatyczne oraz przeciwbólowe. Cechuje się dużą aktywnością w stosunku do niektórych grzybów i pierwotniaków. Propolis można spotkać w sprzedaży w postaci surowca (produktu nieprzetworzonego), kropli, maści,drażetek, czopków oraz w mieszaninie z miodem. Mleczko pszczele odznacza się lekko kwaśnym smakiem i swoistym zapachem. W skład mleczka wchodzi wiele makro i mikroelementów, aminokwasy, enzymy, kwasy organiczne, witaminy oraz inne substancje biologicznie czynne. Wpływa na poprawę odporności oraz procesy regeneracyjne. Pyłek kwiatowy poleca się w przewlekłych stanach zapalnych, poza tym usprawnia układ immunologiczny, czyli poprawia odporność, a flawonoidy i kwas fenolowy w pyłku kwiatowym są odpowiedzialne również za działanie antybiotyczne przeciwko szeregowi bakterii Gram+ i Gram- oraz drożdżom Candida. Może wzmacniać układ nerwowy osłabiony przez stres oraz przemęczenie. Pierzga działa wzmacniająco i regenerująco w okresie rekonwalescencji, w spadku odporności, w stanach chronicznego zmęczenia. Stosuje się ją w mieszaninie z miodem.
Kwasy tłuszczowe omega-3 i probiotyki a odporność
Kwasy omega-3 znane są ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Dostarczane
w odpowiednich ilościach zapewniają większą odporność na infekcje. Mają również pozytywny wpływ na florę jelitową, uzupełniając działanie probiotyków. Probiotyki poprawiają biofilm jelit, uszczelniając błonę śluzową jelit. Dzięki temu, patogeny chorobotwórcze w mniejszym stopniu przylegają do nabłonka i przenikają do krwioobiegu. Ponadto, bakterie probiotyczne stymulują odpowiedź immunologiczną humoralną i komórkową, a także wydzielają bakteriocyny, unieszkodliwiające bakterie oraz wirusy.
Witaminy a odporność
Witamina D ma wiele funkcji w naszym organizmie. Nie tylko zwiększa resorpcję wapnia w nerkach, wpływa na utrzymanie homeostazy wapniowej, ale również hamuje wytwarzanie cytokin prozapalnych oraz stymuluje pracę układu odpornościowego. W Polsce zaleca się jej suplementację od października do kwietnia.
Witamina C jest przez większość osób kojarzona z pracą układu odpornościowego. Zwiększa wydzielanie przeciwzapalnego interferonu. Zapotrzebowanie na nią wzrasta w chorobach infekcyjnych i onkologicznych.
W aptekach, sklepach zielarskich, drogeriach i Internecie dostępnych jest wiele preparatów korzystnie wpływających na odporność. Wśród suplementów na odporność i substancji wchodzących w nie wymienia się wśród nich m.in. spirulinę, jeżówkę purpurową, żeń-szeń, witaminę C i D, probiotyki, kwasy tłuszczowe omega-3 i produkty pochodzenia pszczelego.
Przypisy
- Bufalo, Michelle Cristiane, et al. "The immunomodulatory effect of propolis on receptors expression, cytokine production and fungicidal activity of human monocytes. Journal of Pharmacy and Pharmacology 66.10 (2014): 1497-1504.
- Costantini, Lara, et al. "Impact of omega-3 fatty acids on the gut microbiota. International journal of molecular sciences 18.12 (2017): 2645.
- Myszka, Marta, and Marian Klinger. "Immunomodulacyjne działanie witaminy D. Advances in Hygiene & Experimental Medicine/Postepy Higieny i Medycyny Doswiadczalnej 68 (2014).
- Baeke, Femke, et al. Vitamin D: modulator of the immune system.Current opinion in pharmacology. 10.4 (2010): 482-496.
- La Fata, Giorgio, Peter Weber, and M. Hasan Mohajeri. "Probiotics and the gut immune system: indirect regulation. Probiotics and antimicrobial proteins 10.1 (2018): 11-21.