Jakie witaminy suplementować w okresie jesienno-zimowym?

Wzmocnienie odporności

Podstawą prawidłowo funkcjonującego organizmu, w tym układu immunologicznego jest zdrowy styl życia. Składa się na niego unikanie używek (alkohol, papierosy), redukowanie stresu, regularna aktywność fizyczna oraz zbilansowana dieta. W jadłospisie powinny figurować świeże warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze roślinne. Przynajmniej 2 razy w tygodniu powinno się spożywać tłuste ryby morskie. Należy ograniczać mięso czerwone, sól, cukier, słodycze oraz produkty wysokoprzetworzone. Suplementy diety powinny stanowić jedynie uzupełnienie zdrowej diety i stylu życia.

Produkty pszczele na odporność

Produkty pochodzenia pszczelego takie jak propolis, pierzga, pyłek pszczeli, miód są źródłem mikroelementów, witamin i innych związków bioaktywnych. Propolis czyli inaczej kit pszczeli jest substancją zbieraną przez pszczoły miodne z wydzielin brzozy, topoli oraz innych drzew liściastych i iglastych. W jego skład wchodzi mnóstwo substancji biologicznie czynnych, które wykazują działanie bakteriobójcze, bakteriostatyczne oraz przeciwbólowe. Cechuje się dużą aktywnością w stosunku do niektórych grzybów i pierwotniaków. Propolis można spotkać w sprzedaży w postaci surowca (produktu nieprzetworzonego), kropli, maści,drażetek, czopków oraz w mieszaninie z miodem. Mleczko pszczele odznacza się lekko kwaśnym smakiem i swoistym zapachem. W skład mleczka wchodzi wiele makro i mikroelementów, aminokwasy, enzymy, kwasy organiczne, witaminy oraz inne substancje biologicznie czynne. Wpływa na poprawę odporności oraz procesy regeneracyjne. Pyłek kwiatowy poleca się w przewlekłych stanach zapalnych, poza tym usprawnia układ immunologiczny, czyli poprawia odporność, a flawonoidy i kwas fenolowy w pyłku kwiatowym są odpowiedzialne również za działanie antybiotyczne przeciwko szeregowi bakterii Gram+ i Gram- oraz drożdżom Candida. Może wzmacniać układ nerwowy osłabiony przez stres oraz przemęczenie. Pierzga działa wzmacniająco i regenerująco w okresie rekonwalescencji, w spadku odporności, w stanach chronicznego zmęczenia. Stosuje się ją w mieszaninie z miodem.

Kwasy tłuszczowe omega-3 i probiotyki a odporność

Kwasy omega-3 znane są ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Dostarczane

w odpowiednich ilościach zapewniają większą odporność na infekcje. Mają również pozytywny wpływ na florę jelitową, uzupełniając działanie probiotyków. Probiotyki poprawiają biofilm jelit, uszczelniając błonę śluzową jelit. Dzięki temu, patogeny chorobotwórcze w mniejszym stopniu przylegają do nabłonka i przenikają do krwioobiegu. Ponadto, bakterie probiotyczne stymulują odpowiedź immunologiczną humoralną i komórkową, a także wydzielają bakteriocyny, unieszkodliwiające bakterie oraz wirusy.

Witaminy a odporność

Witamina D ma wiele funkcji w naszym organizmie. Nie tylko zwiększa resorpcję wapnia w nerkach, wpływa na utrzymanie homeostazy wapniowej, ale również hamuje wytwarzanie cytokin prozapalnych oraz stymuluje pracę układu odpornościowego. W Polsce zaleca się jej suplementację od października do kwietnia.

Witamina C jest przez większość osób kojarzona z pracą układu odpornościowego. Zwiększa wydzielanie przeciwzapalnego interferonu. Zapotrzebowanie na nią wzrasta w chorobach infekcyjnych i onkologicznych.

W aptekach, sklepach zielarskich, drogeriach i Internecie dostępnych jest wiele preparatów korzystnie wpływających na odporność. Wśród suplementów na odporność i substancji wchodzących w nie wymienia się wśród nich m.in. spirulinę, jeżówkę purpurową, żeń-szeń, witaminę C i D, probiotyki, kwasy tłuszczowe omega-3 i produkty pochodzenia pszczelego.

Przypisy

  1. Bufalo, Michelle Cristiane, et al. "The immunomodulatory effect of propolis on receptors expression, cytokine production and fungicidal activity of human monocytes. Journal of Pharmacy and Pharmacology 66.10 (2014): 1497-1504.
  2. Costantini, Lara, et al. "Impact of omega-3 fatty acids on the gut microbiota. International journal of molecular sciences 18.12 (2017): 2645.
  3. Myszka, Marta, and Marian Klinger. "Immunomodulacyjne działanie witaminy D. Advances in Hygiene & Experimental Medicine/Postepy Higieny i Medycyny Doswiadczalnej 68 (2014).
  4. Baeke, Femke, et al. Vitamin D: modulator of the immune system.Current opinion in pharmacology. 10.4 (2010): 482-496.
  5. La Fata, Giorgio, Peter Weber, and M. Hasan Mohajeri. "Probiotics and the gut immune system: indirect regulation. Probiotics and antimicrobial proteins 10.1 (2018): 11-21.