Otwierasz cukiernię? Zobacz, czego potrzebujesz

W ostatnich latach wiele osób pochłonęło pieczenie i dekorowanie pysznych tortów. Ci, którzy szczególnie upodobali sobie torty artystyczne, niejednokrotnie rozwijają się również w innych dziedzinach cukiernictwa. Jeśli czujesz, że domowa pracownia tortów to za mało i myślisz o otwarciu cukierni lub pracowni z prawdziwego zdarzenia – sprawdź, jak ją wyposażyć.

Nowoczesne cukiernie to nie tylko miejsca, do których przychodzi się po odbiór urodzinowego tortu. Cukiernia może być kameralnym miejscem spotkań. Kochamy autentyczne biznesy – możliwość rozmowy twarzą w twarz z osobą, która tworzy torty na specjalne okazje jest ceniona przez klientów. Jednak atmosfera to nie wszystko: zobacz, jak wyposażyć lokal, w którym otwierasz swoją cukiernię lub pracownię tortów.

Bezpieczeństwo produktów jest najważniejsze

Odpowiednie przechowywanie tortów, ciastek i deserów jest ogromnie ważne dla bezpieczeństwa klientów. Niemniej istotne jest bezpieczne miejsce dla półproduktów używanych do pieczenia i dekorowania ciast.

Aby wyeksponować produkty wymagające przechowywania w niskiej temperaturze, możesz umieścić je w regałach chłodniczych. Regały chłodnicze sprawdzą się doskonale, jeśli w swojej cukierni planujesz oferować klientom nie tylko swoje wypieki, ale też desery, drugie śniadania w słoiczkach czy napoje.

Tym, czego nie może zabraknąć w cukierni, są witryny chłodnicze (zwane również witrynami cukierniczymi). To w nich pięknie wyeksponujesz swoje ciasta, ciasteczka i torty.

Urządzenia chłodnicze mogą mieć nie tylko doskonałe parametry, ale też wygląd dopasowany do wystroju Twojej pracowni. Możesz wybrać regał chłodniczy spośród wielu dostępnych modeli, a także zamówić go w konkretnym kolorze. Marzysz o zielonych lodówkach na desery w swojej ekocukierni? Nie ma problemu!

Piękna cukiernia, w której toczy się życie

Jeśli pragniesz stworzyć miejsce, do którego klienci nie będą przychodzili jedynie raz na kilka lat po tort z okazji rodzinnej uroczystości, ale chętnie wpadną także po ciastko do porannej kawy czy popołudniową słodką przekąskę, nie zapomnij o pięknym wystroju. Twoje cukiernicze dzieła zasługują na wyjątkową oprawę – nie traktuj więc lokalu po macoszemu. Nawet jeśli zdecydujesz się na najprostszą ladę, możesz stworzyć niepowtarzalny klimat dzięki kolorom ścian, dodatkom i dekoracjom. Zaaranżuj miły kącik, w którym klientka będzie mogła poczekać na zapakowanie ciasta, chętnie zrobi sobie zdjęcie i oznaczy Cię w social mediach. Kwiatowa huśtawka, kolorowa ściana z Twoim logo, lustro w pięknej ramie… puść wodze fantazji i podejdź kreatywnie do wnętrza swojej cukierni.

Słodkie miejsce spotkań

Jeśli chcesz na trwałe wpisać się w lokalną społeczność, a do tego kochasz spotkania z ludźmi – pomyśl o organizacji warsztatów cukierniczych. Jeśli tylko Twój lokal jest odpowiednio duży, postaw w nim warsztatowy stół, krzesła lub ławki i zaproś wszystkich chętnych na cykliczne warsztaty – np. pieczenia babeczek czy pierniczków. Zadowolony uczestnik warsztatów zostanie Twoim klientem!

Poza tym potrzebujesz oczywiście kasy fiskalnej i innych rzeczy niezbędnych do prowadzenia każdego biznesu.

Słodkich sukcesów!