Import towarów rolno-spożywczych z Ukrainy: na cztery produkty możliwy jest jedynie tranzyt przez Polskę

Importerzy produktów rolno-spożywczych z Ukrainy oraz firmy transportowo-spedycyjne, które zajmują się ich obsługą mogą odetchnąć z ulgą. Komisja Europejska osiągnęła porozumienie z Polską i...

Makroekonomiczna analiza Bena Laidlera: Ceny śniadań szybują

CORAZ DROŻEJ Nasz indeks towarów rolnych, zwany „śniadaniowym” indeksem cen (widoczny na wykresie), dalej szybuje. Odnotował on wzrost o 46 proc. w trakcie minionego roku,...

Polski robot na polu kukurydzy

Inteligentny robot polowy pomoże w uprawie kukurydzy. Projekt uzyskał ponad 12 mln zł dofinansowania z Funduszy Europejskich (POIR) w konkursie Narodowego Centrum Badań i...

Bardzo dobre nastroje w branży spożywczej: majowy Indeks FRI na poziomie 61,5 punktów, aż...

Indeks FRI , który odzwierciedla nastroje menedżerów z branży spożywczej, w maju b.r. był na poziomie 61,5 pkt. Jeszcze w lutym wynosił 56,2 pkt....

Cena mąki wzrośnie. To nieuniknione

W swojej ostatniej prognozie produkcji zbóż opublikowanej w dniu 30 września, Główny Urząd Statystyczny podał szacunki polskich zbiorów 2020. Wynika z nich, że produkcja...

Deloitte: sytuacja finansowa zmusza Polaków do oszczędzania na jedzeniu

Pogarszająca się kondycja ekonomiczna polskich konsumentów znajduje odzwierciedlenie nie tylko w utrzymujących się przewidywaniach dotyczących rosnących cen produktów. Trudną sytuację widać również w nastawieniu...

Polska trzecim eksporterem drobiu na świecie, ale konkurencja z Ukrainą rośnie

Polska dołączyła do czołówki największych eksporterów drobiu na świecie z wynikiem 1,6 mln ton, w porównaniu do Brazylii 4,4 mln ton i Stanów Zjednoczonych...

W pandemii Polacy spożywają więcej warzyw i owoców. Częściej kupują zdrową żywność i jedzą...

Ponad 40% Polaków twierdzi, że podczas pandemii zaczęło lepiej się odżywiać. Blisko połowa rodaków temu zaprzecza. Zmianę nawyków żywieniowych szczególnie widać w grupie wiekowej...

Niedobór jabłek na rynku winduje ich ceny. Rośnie też eksport

W ostatnich dniach znacząco wzrosła cena jabłek. Kończą się już bowiem owoce z zeszłorocznych zbiorów, a rynku nie zasiliły jeszcze zbiory tegoroczne. Znajdujemy się więc...

Rok 2022 w polskich portach. Polska stała się hubem logistycznym i portem zastępczym dla...

Rekordowe wyniki przeładunkowe w portach w roku 2022 są faktem. To dobra wiadomość dla zachodniopomorskiej gospodarki, bo oznacza, że sektor morski, mimo obaw ekspertów,...

Czy wysokie ceny owoców się utrzymają?

Wysokie ceny jabłek i owoców sezonowych w wiosennych miesiącach budziły niepokój. Konsumenci bali się, że powtórzy się sytuacja z czasów, gdy niebotycznie skoczyły ceny...

Rolnicy mają coraz większe problemy finansowe. Jest gorzej niż rok temu

Niepojące dane z rynku. Zadłużeni rolnicy mają przeterminowane wierzytelności średnio o blisko 900 dni Zadłużony rolnik zalegał ze spłatą zobowiązań średnio 2,5 roku....

Nastroje w branży maszyn i urządzeń rolniczych

Spadek rejestracji nowych ciągników i przyczep idzie w parze z poziomem nastrojów w branży rolniczej. Na przełomie października i listopada bieżącego roku Polska Izba Gospodarcza...

GfK: Polacy kupują coraz mniej mięsa. Rośnie popularność roślinnych zamienników

W pierwszej połowie 2021 roku nastroje konsumentów stopniowo wracają do poziomu sprzed pandemii. Kilka trendów może jednak pozostać z nami na dłużej. Jednym z...

Pandemia zmieniła rynek lodów. W tym roku Polacy znacznie częściej kupują te w większych...

W Polsce przeciętny konsument spożywa ok. 4–5 litrów lodów rocznie. To niewiele w porównaniu z rynkiem amerykańskim czy skandynawskim, co oznacza, że potencjał wzrostu wciąż jest...

Czy roboty zastąpią pracowników w sadach? Kiedy automatyzacja i cyfryzacja staną się powszechne?

Niedawny kryzys spowodowany COVID-19 pokazał, jak ważna jest dostępność pracowników sezonowych do wspierania europejskich producentów, m. in. w przygotowaniu sadów (np. w przycinaniu, przerzedzaniu),...

Innowacje w produkcji dla polskiego przemysłu spożywczego

W przemyśle spożywczym zachodzą poważne zmiany związane z rozwojem technologii smart factory. Fabryki i zakłady produkcyjne coraz częściej muszą być wyposażone w nowoczesne i...

25 sierpnia przypada Dzień Polskiej Żywności – Santander Bank Polska analizuje sytuację branży ...

W Polsce rocznie produkuje się żywność o wartości ponad 250 mld zł Szacuje się, że rocznie około 40% polskiej żywności jest lokowane na...

Producenci wołowiny walczą o większą sprzedaż mięsa. Pomóc ma im nowy system znakowania według...

Choć pandemia i związane z nią wyłączenie z działania gastronomii zakłóciły biznes producentów wołowiny, konsumenci nie stracili zaufania do tego mięsa. Prognozy mówią jednak o spadku spożycia. Większość polskiej...

Na UW powstały nowe biotechnologie dla rolnictwa i ogrodników

Naukowcy z Wydziału Biologii UW planują udostępniać rolnikom, hodowcom roślin i branży ogrodniczej nowe rozwiązania. Są to biopreparaty oparte na kompozycjach szczepów bakteryjnych i grzybowych...

Czy ceny pszenicy to polski problem narodowy?

Ceny zboża w USA i w Europie są już poniżej poziomów sprzed rozpoczęcia wojny w Ukrainie. Czy spadki będą kontynuowane i jakie mogą być...

Dlaczego zrównoważone rybołówstwo jest tak ważne?

Według obliczeń organizacji pozarządowej MSC (Marine Stewardship Council) z powodu nieodpowiedniego zarządzania zasobami mórz i oceanów, rocznie tracimy białko, pozwalające wyżywić 72 mln ludzi...

Kryzys w branży gastronomicznej dopiero przyjdzie

Pandemia koronawirusa była dużym szokiem dla branży gastronomicznej – która została zmuszona do zamknięcia restauracji w modelu, w jakim działały dotychczas, czyli przyjmowania gości w...

Rynek produktów rolnictwa zrównoważonego będzie wart 64,6 mld zł

Accenture i Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” przeprowadziły badania polskiego rynku żywności i wspólnie przygotowały raport „Zrównoważona żywność w Polsce – narodziny masowego rynku...

Kompostownik – wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć

W dobie rosnących trendów ekologicznych coraz więcej osób rozumie potrzebę prowadzenia kompostownika. W ten sposób mogą oni samodzielnie przetwarzać odpady organiczne pochodzące z gospodarstwa...

Rynek ekologicznej żywności systematycznie rośnie. W tej chwili wart jest już 1,36 mld złotych....

Rynek produktów ekologicznych w Polsce przeżywa swój złoty okres. Systematycznie rośnie jego wartość - w 2020 r. odnotował wzrost o 10% w porównaniu do...

Jak w kryzysie poradzili sobie polscy producenci żywności?

Analiza pandemicznego roku 2020 pokazuje, że branża spożywcza  utrzymała w tym czasie względnie stabilny poziom produkcji na tle innych polskich gałęzi przetwórstwa. Odnotowano także...

Październik – drugim miesiącem z rzędu ze wzrostem rejestracji nowych maszyn rolniczych

Coś drgnęło? Drugi miesiąc z rzędu w tym roku Polska Izba Gospodarcza Maszyn i Urządzeń Rolniczych notuje wzrost rejestracji – czyli de facto sprzedaży...

Eksport polskiej żywności rośnie mimo pandemii. Dobra reputacja krajowego mięsa kluczowa dla wyników sprzedaży

Jak wynika z danych resortu rolnictwa, w I połowie br. sprzedaż zagraniczna polskich artykułów rolno-spożywczych wyniosła 16,4 mld euro i była o 7 proc. większa niż przed rokiem....

Tegoroczne zbiory zmarnieją, jeżeli obcokrajowcy nie przyjadą do pracy – apelują polscy rolnicy

Rolnicy poszukują pracowników sezonowych ze Wschodu.  W Polsce pod koniec maja rozpoczyna się sezon zbiorów, truskawek, czereśni, porzeczek i malin. Przedsiębiorcy narzekają, że połowa...

ZPP krytycznie o zakazie hodowli zwierząt futerkowych

Związek Przedsiębiorców i Pracodawców krytycznie ocenia plan ustawy o ochronie zwierząt w zakresie zakazu hodowli zwierząt futerkowych, zakazu uboju rytualnego oraz możliwości odbierania zwierząt...

Koszty energii, pracy i nawozów dobijają polskich sadowników

Tegoroczne zbiory niemal wszystkich gatunków owoców nie odbiegały od standardowych. Nie mieliśmy do czynienia z nadzwyczajnym urodzajem, którym można by usprawiedliwiać trudną sytuację na...

Inwestycje rolników w kontekście dynamicznie zmieniającej się sytuacji rynku

27 proc. rolników ocenia dobrze sytuację w rolnictwie, podobny odsetek (29 proc.) stanowią rolnicy mający odmienne zdanie. Najliczniejszą grupę stanowią jednak ci, którzy nie...

Szafa chłodnicza dla wymagających

Branża gastronomiczna wymaga użycia specjalistycznych urządzeń, które konieczne są zarówno do przygotowania, ale i przechowania potraw czy półproduktów. Jednym z nich jest szafa chłodnicza, umożliwiająca...

Nastroje wśród producentów żywności coraz lepsze. Mniejszy popyt gastronomii rekompensują zakupy konsumenckie i eksport

Po okresie największego pesymizmu, jaki towarzyszył branży spożywczej latem ubiegłego roku, nastroje stopniowo się poprawiają, choć do powrotu do sytuacji sprzed pandemii jeszcze daleka...

Jak powinni postępować zadłużeni rolnicy, żeby nie utracić majątku i wyjść z kłopotów

Jest koło ratunkowe dla zadłużonych rolników. Daje też ochronę, nawet przed już wszczętą egzekucją. Rolnicy mogą uchronić się przed wszczętą egzekucją.  Rolnicy też...

Nastroje menedżerów branży spożywczej przestały się poprawiać

Index FRI, który od ponad roku rósł z kwartału na kwartał o kilka punktów, na koniec sierpnia wyhamował. Jest na poziomie 61,1 pkt., czyli...

Rejestracja nowych maszyn rolniczych w listopadzie: powrót do spadku

O 124 szt. mniej nowych ciągników niż przed miesiącem i o 62 mniej nowych przyczep – zarejestrowano w listopadzie. Po lekkich „odbiciach w górę”...

Cisco Talos: cyberprzestępcy mogą zakłócić globalne dostawy żywności

Już w marcu tego roku eksperci „Financial Times” alarmowali, że atak Rosji na Ukrainę będzie miał ogromny wpływ na światowe zapasy żywności. Jak podaje...

Czy problem ukraińskiego zboża zostanie rozwiązany? Kto za to zapłaci?

Wygląda na to, że po chłodnym przedwiośniu wiosna na wsi będzie gorąca. Już od kilku miesięcy mierzymy się bowiem z olbrzymim wyzwaniem w postaci...
Exit mobile version