GfK: rynek mrożonek w Polsce wart jest już niemal 2 mld zł

Produkty mrożone od lat cieszą się dużą popularnością wśród polskich konsumentów. Wartość zakupów gospodarstw domowych w tym segmencie przekroczyła już 1,8 mld zł w...

Konsumenci coraz chętniej wybierają ryby i owoce morza z certyfikatem. Stanowią one 10 proc....

Rybołówstwo z potwierdzającym zachowanie standardów chroniących środowisko naturalne certyfikatem MSC w latach 2015–2016 odpowiadało za połów ponad 9,3 miliona ton ryb i owoców morza, co stanowi niemal...

Nienajlepsze perspektywy dla eksportu polskiego mięsa drobiowego. Producenci muszą konkurować z Ameryką Południową

Rosnąca konsumpcja drobiu napędza rozwój i inwestycje w polskim przemyśle drobiowym. W 2016 roku produkcja wzrosła o 10 proc. – wynika z danych SuperDrob. Polska jest też największym...

Marek Kondrat rozwija winny biznes

Znany aktor rozwija swoją sieć Kondrat Wina Wybrane. Do sklepów winiarskich w największych miastach Polski właśnie dołączył bar winny w Krakowie – BARaWINO. Klienci...

Catering jednym z najszybciej rosnących sektorów w gastronomii. Wart jest 4,5 mld zł

Usługi cateringowe są jednym z najbardziej perspektywicznych sektorów wycenianego na 18,5 mld zł rynku gastronomicznego. Wartość tego segmentu to ok. 4,5 mld zł i rośnie o ok....

Rośnie eksport polskiej kukurydzy. Jej cena jest o 30 proc. niższa niż w Europie...

Dobre perspektywy przed rynkiem kukurydzy w Polsce. Tegoroczne zbiory mogą sięgnąć 4 mln ton, co pokrywa nie tylko krajowe zapotrzebowanie, lecz także rosnący w ostatnich latach eksport....

Na polski rynek rocznie trafiają banany o wartości 1 mld zł. Importerzy owoców chcą...

Banany wpisują się w modę na zdrowe odżywianie, więc konsumpcja będzie wzrastać w najbliższych latach – przewidują importerzy tych owoców. Do Polski banany trafiają głównie z Ekwadoru...

100 tys. zł mogą uzyskać rolnicy rozpoczynający pozarolniczą działalność gospodarczą na wsi. Pozostały 3...

Do 11 kwietnia można składać wnioski do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa o dofinansowanie rozpoczęcia pozarolniczej działalności gospodarczej na wsi. Rolnicy mogą się ubiegać o 100 tys....

Wirtualny targ żywności Rano Zebrano dywersyfikuje metody dostawy. Do połowy 2017 roku produkty będzie...

Internetowy targ żywności RanoZebrano.pl rozwija swoją działalność. Produkty od rolników z Mazowsza można odebrać z chłodzonych terminali - coolomatów. Obecna liczba maszyn ma wzrosnąć z 5 do...

Ziemniaki, cebula i kapusta połowę tańsze niż przed rokiem

Ceny większości krajowych warzyw i owoców są dużo niższe niż w 2013 roku. Ziemniaki, cebula i kapusta są o połowę tańsze. O połowę spadła również cena cytryn. Ogórki i pomidory...

Polacy doceniają smak whisky. Jesteśmy w pierwszej 20. największych importerów szkockiego trunku

Rośnie popularność whisky w Polsce. Konsumenci chętnie sięgają nie tylko po tańszą odmianę blended, lecz także po droższą single malt. Jej sprzedaż wzrosła o 50 proc. Częściej...

Nadprodukcja hamuje wzrost cen zbóż. Rolnicy nie muszą się jednak obawiać o zbyt niskie...

Spodziewane wysokie zbiory na świecie i ambicje największych światowych producentów, którzy celują w rekordowe poziomy, nie sprzyjają podwyżkom cen zbóż w Polsce i na świecie. Poważnych spadków jednak również...

Polska 8. rynkiem handlu artykułami spożywczymi w Europie

Do 2022 handel artykułami spożywczymi na Starym Kontynencie urośnie o 377,6 mld euro, osiągając wartość 2 289 mld euro. Według firmy IGD, motorem napędowym...

Sieci handlowe oczami Polaków

Zaufanie Polaków względem sklepów wielobranżowych to, jak wynika z badania przeprowadzonego przez ARC Rynek i Opinia na zlecenie Procontent Communication, wypadkowa kilku składników, takich...

Rynek alkoholi mocnych: prym marek premium, rosnąca popularność „wódek” smakowych i kraftowa nisza

Podobnie jak w przypadku każdej innej branży, kierunek, w jakim zmierza rynek alkoholi mocnych jest wyznaczany przede wszystkim przez upodobania konsumentów. To właśnie oni...

Blisko połowa mieszkańców miast pije wodę z kranu. To dwukrotnie więcej niż jeszcze dwa...

Polacy mają coraz większe zaufanie do wody z kranu. Jej picie deklaruje prawie połowa mieszkańców miast, podczas gdy w 2014 roku było to tylko 26 proc....

Na usługi gastronomiczne i hotelowe Polacy przeznaczają znacznie mniejszą część swoich budżetów niż Niemczy...

Wydatki gastronomiczne i hotelowe pochłaniają ok. 3,2 proc. dochodów Polaków – wynika z danych Eurostatu, które przytacza PMR. Dla przykładu Niemcy i Słowacy przeznaczają powyżej 5 proc.,...

Współpraca rolników i pszczelarzy przekłada się na wzrost i jakość plonów

Sadownicy i rolnicy widzą realny wpływ pszczół na zwiększenie objętości i jakości uzyskiwanych plonów – dowodzą badania Kleffmann Group przeprowadzone dla Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin. Z kolei...

Żywność funkcjonalna napędza innowacje w branży spożywczej

Przebój na europejskich półkach sklepowych z jedzeniem? Żywność funkcjonalna, czyli wzbogacona o właściwości uwzględniające specyficzne potrzeby wybranych grup konsumentów. Jak wynika z raportu „Innowacyjność...

W diecie dzieci wciąż dominują słodkie napoje. Tylko nieco ponad połowa z nich przynosi...

Zwiększa się świadomość Polaków na temat roli wody w codziennej diecie, jednak wielu z nas traktuje ją jedynie jako podstawę do przygotowania filiżanki kawy czy herbaty....

TTIP i CETA mogą zniszczyć polskie rolnictwo

Żywność zmodyfikowana genetycznie i ta, do której produkcji wykorzystano pestycydy, hormony wzrostu czy antybiotyki, na polskim rynku – taki może być rezultat podpisania przez...

W Europie rośnie popularność żywności wegańskiej i wegetariańskiej. To ważne ze względów zdrowotnych i...

Z danych Europejskiego Związku Wegetarian wynika, że w krajach Unii Europejskiej jest coraz więcej wegetarian i wegan. Liderem pozostają Niemcy, gdzie na diecie bezmięsnej jest już...

Czym kierować się wybierając środki czystości dla gastronomii?

Utrzymanie czystości to podstawa sukcesu w branży gastronomicznej. Niezależnie od tego, jaki konkretnie lokal prowadzisz, nie możesz oszczędzać na higienie – klienci szybko zauważą...

Polska wśród pięciu największych producentów indyków w UE. W ciągu 2-3 lat ma szansę...

Jesteśmy jednym z największych producentów i eksporterów. Rośnie też średnie spożycie. Popularnością cieszy się nie tylko mięso z kurczaka, ale również indyka. Indyki są jednak trudne w produkcji, dlatego...

KFC zmienia model działania restauracji. Inwestuje w usługi mobilne i technologie, które usprawnią i...

Branża gastronomiczna coraz bardziej się digitalizuje. Mobilne technologie ułatwiają i przyspieszają obsługę gości, a także zwiększają ich satysfakcję. Sieć restauracji KFC, która już od pewnego...

Produkcja mięsa drobiowego w Polsce rośnie najszybciej w Europie. Jego ceny będą spadać

Na początku roku produkcja mięsa drobiowego wzrosła o 11,5 proc. W całej Unii Europejskiej dynamika wyniosła 1,6 proc. Polska jest nie tylko liderem w produkcji, lecz także...

Nawet kilkanaście tysięcy osób warzy w Polsce piwo domowym sposobem. Zainteresowanie rośnie

Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych szacuje, że w domu piwo warzy kilkanaście tysięcy miłośników tego trunku. Przekonują ich do tego niewysokie koszty oraz fakt, że mogą uzyskać...

Polska Federacja Producentów Żywności: Komisja Europejska powinna szybciej reagować na zakłócenia w handlu wewnątrz...

Ponad 30 proc. produktów żywnościowych eksportowanych w ramach UE napotyka bariery handlowe. Zjawisko protekcjonizmu mimo wspólnego unijnego rynku nasila się. – Bezpodstawne czy niesprawiedliwe oskarżenia...

Prace w rolnictwie coraz bezpieczniejsze. Liczba wypadków śmiertelnych w ciągu kilku lat obniżyła się...

Liczba wypadków rejestrowanych w rolnictwie wynosi średnio 21 tys. rocznie. W ubiegłym roku odnotowano 63 wypadki śmiertelne. – Na szczęście wypadkowość w rolnictwie spada – podkreśla...

CETA bardziej sprzyja interesom firm amerykańskich niż polskich dla żywności GMO

W ramach CETA obowiązują inne zasady w ograniczaniu wprowadzania na rynek żywności genetycznie modyfikowanej niż w regulacjach prawnych Unii Europejskiej. Obawy rolników są uzasadnione....

Polacy szukają śniadaniowych nowości. Dlatego rynek płatków szybko się rozrasta

93 proc. Polaków regularnie spożywa śniadanie – wynika z badania „Od jedzenia humor się zmienia” przygotowanego przez Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia. Coraz częściej są to...

Alkohole premium coraz popularniejsze. Polacy często sięgają po importowaną whisky, cydr i gin

Rośnie w Polsce zainteresowanie alkoholami z grupy premium. Systematycznie spada spożycie wódki, rośnie natomiast import whisky. Pod tym względem Polska znajduje się na czwartym miejscu...

W tym roku na rynki zagraniczne trafi ponad 1 mln ton polskich jabłek. Sadownicy...

Przed nałożeniem przez Rosję embarga na jabłka z Polski tamtejszy rynek odpowiadał za ponad 50 proc. całego eksportu tych owoców. Trafiała tam jedna piąta polskiej produkcji....

Wróci moda na polskie?

Jak wynika z badań TNS na zlecenie organizacji ekologicznej Friends Of The Earth Europe (2015), 9 na 10 Polaków uważa, że kupowanie lokalnych produktów...

W branży biopaliw zajdą duże zmiany. Na kształt nowych regulacji czekają też rolnicy

Rynek biopaliw w Polsce czekają duże wyzwania, dlatego branża liczy na kompleksowe wsparcie ze strony rządu w związku z wdrażaniem unijnej dyrektywy ILUC. Kluczowe będzie maksymalne wykorzystanie...

Spada krajowa konsumpcja wołowiny, za to rośnie eksport do krajów UE. Polskim producentom wołowiny...

Szacunkowe spożycie wołowiny jest w Polsce kilkukrotnie mniejsze niż średnia unijna i wynosi ok. 1,2 kg na osobę. Zdaniem prezesa Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzego...

Ile zostawiamy na świątecznym stole? Wyniki najnowszego raportu

Święta Bożego Narodzenia to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu Polaków. Badania pokazują, że są dla nas niemal tak ważne, jak narodziny dziecka czy...

D. Sierakowska (DM BOŚ): Duża zmienność cen na rynku zbóż. Korzystną inwestycją może być...

W ostatnich tygodniach na światowych rynkach zbóż panuje duża zmienność. Powodem jest niepewność inwestorów co do wysokości zbiorów w Stanach Zjednoczonych. Największych wahań doświadczył rynek...

Deloitte: Polska na niechlubnym 5 miejscu państw UE marnujących najwięcej żywności

Polska ma ogromny potencjał w produkcji rolnej, o czym świadczy fakt, że 13 proc. naszego eksportu stanowią produkty rolno-spożywcze. Jednocześnie nasz kraj znajduje się...

Wbrew powszechnej opinii, warzywa i owoce sprzedawane na bazarach nie są zdrowsze, niż te...

Zdaniem eksperta, warzywa i owoce oferowane zarówno w markecie, jak i na targowisku mogą mieć podobną jakość. Ale, gdy temperatura powietrza spada poniżej zera,...
Exit mobile version