Polacy pokochali ryby. Rośnie sprzedaż pstrąga w naszym kraju

Spożycie ryb w Polsce sukcesywnie rośnie. To dobra wiadomość nie tylko ze względu na prozdrowotne właściwości ryb, ale też na środowisko. Zmiany klimatyczne oraz...

Ceny w sklepach rosną jak na drożdżach. Dotyczy to zwłaszcza art. tłuszczowych, mięsa i...

Jak wynika z monitoringu blisko 38 tys. cen detalicznych, we wrześniu Polacy najbardziej odczuli podwyżki na produktach tłuszczowych, które zdrożały średnio o przeszło 40%...

To nie pandemia, a wzrost kosztów, jest problemem producentów żywności

Zadłużenie sektora rolno-spożywczego sięgnęło 534 mln zł, wynika z bazy danych Krajowego Rejestru Długów. Branża warta około 300 mld zł względnie dobrze radzi sobie...

Pomagajmy pszczołom i innym owadom zapylającym!

Owady należą do najmniejszych zwierząt, które spotykamy w naszym otoczeniu. Ich rola w ekosystemie jest nie do przecenienia, często to właśnie od nich zależy...

GfK: Polacy kupują coraz mniej mięsa. Rośnie popularność roślinnych zamienników

W pierwszej połowie 2021 roku nastroje konsumentów stopniowo wracają do poziomu sprzed pandemii. Kilka trendów może jednak pozostać z nami na dłużej. Jednym z...

Zrównoważony rozwój – nowa droga winnic w walce ze zmianami klimatu

Wyprodukowanie tylko jednej butelki wina, jej zapakowanie, transport, konsumpcja i utylizacja oznacza emisję 1,28 kg dwutlenku węgla do atmosfery, a ślad węglowy ma ogromny...

Nastroje menedżerów branży spożywczej przestały się poprawiać

Index FRI, który od ponad roku rósł z kwartału na kwartał o kilka punktów, na koniec sierpnia wyhamował. Jest na poziomie 61,1 pkt., czyli...

W pandemii Polacy spożywają więcej warzyw i owoców. Częściej kupują zdrową żywność i jedzą...

Ponad 40% Polaków twierdzi, że podczas pandemii zaczęło lepiej się odżywiać. Blisko połowa rodaków temu zaprzecza. Zmianę nawyków żywieniowych szczególnie widać w grupie wiekowej...

Jak przygotować się na nadchodzący sezon i co czeka sadowników?

Zbliżający się sezon jabłkowy niesie wiele pytań i niewiadomych na temat przyszłości sadownictwa w Polsce. Jak przygotować się na nadchodzący sezon i co czeka...

Dwie dekady rozwoju polskiego rolnictwa. Innowacyjność sektora rolnego w XXI wieku

Polska odpowiada już za 6 proc. eksportu produktów rolnych UE, ale sektor potrzebuje innowacji. Wartość polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych wyniosła w 2019 r. 37,5 mld...

Makroekonomiczna analiza Bena Laidlera: Ceny śniadań szybują

CORAZ DROŻEJ Nasz indeks towarów rolnych, zwany „śniadaniowym” indeksem cen (widoczny na wykresie), dalej szybuje. Odnotował on wzrost o 46 proc. w trakcie minionego roku,...

Bain&Co.: Na zdrową żywność wydajemy coraz więcej

Pod wpływem pandemii konsumenci radykalnie zmienili podejście do ochrony zdrowia i prawidłowego odżywiania. Niemal połowa Europejczyków deklaruje, że w tym czasie zwiększyła wydatki na...

Polskie mleko podbija zagraniczne rynki

Polska jest jednym z największych producentów mleka w Unii Europejskiej. Na koniec 2019 roku udział naszego kraju w łącznej unijnej produkcji wyniósł prawie...

Rynek ekologicznej żywności systematycznie rośnie. W tej chwili wart jest już 1,36 mld złotych....

Rynek produktów ekologicznych w Polsce przeżywa swój złoty okres. Systematycznie rośnie jego wartość - w 2020 r. odnotował wzrost o 10% w porównaniu do...

Rynek żywności ekologicznej wart 1,36 mld zlotych

Rynek produktów ekologicznych w Polsce przeżywa swój złoty okres. Systematycznie rośnie jego wartość - w 2020 r. odnotował wzrost o 10% w porównaniu do...

Polacy wyrzucają do kosza 5 mln ton żywności rocznie

W wielu regionach na świecie ludzie głodują, a mimo to, jedzenie ciągle jest marnowane na ogromną skalę, co przyczynia się do zanieczyszczania środowiska i...

Polska to jedno z najdroższych miejsc na zakup Coca-Coli w Europie

Coca-Cola i PepsiCo w ostatnim tygodniu przedstawiły świetne globalne wyniki sprzedaży. Odrodzenie po okresie pandemii sprzyja sprzedaży napojów gazowanych. W Polsce sprzedaż idzie gorzej...

Szanse i zagrożenia dla polskich sadowników

Mimo bycia światowym liderem w produkcji jabłek, polscy sadownicy i producenci powinni dążyć do rozwoju sektora. Znawcy rynku niezmiennie podkreślają, jak ważna jest stała...

Podatek cukrowy uderza po kieszeni restauratorów? Nie, jeśli serwują ten rodzaj napojów

Badania rynku przeprowadzone przez Centrum Monitorowania Rynku wykazały, że Polacy kupują znacznie mniej napojów gazowanych niż w poprzednich latach. Jednym z powodów spadku sprzedaży...

Branży spożywczej doskwierają rosnące koszty

Rośnie odsetek firm spożywczych, w których opłacalność produkcji i przychody są wyższe niż rok temu lub porównywalne. Niestety, jednocześnie prawie 80% przedsiębiorstw wskazuje, że...

Ceny owoców będą powoli spadać

Początek sezonu owocowego – pierwsze miesiące wiosny – to zazwyczaj produkty importowane z północnej Afryki oraz krajów południowej Europy: Hiszpanii, Portugalii i Grecji. Z...

Jak ułożyć menu do restauracji?

Pracując nad powstaniem menu należy zwrócić uwagę na metody przygotowania dań, na ich faktury, składy a nawet na kształt czy rozmiar dań i wiele...

Ponad jedna czwarta firm z branży spożywczej zwiększyła nakłady na odnowienia parków maszyn

W trakcie pandemii 28 proc. polskich MŚP z branży spożywczej zwiększyło budżety na odnowienia parków maszyn i urządzeń - wynika z badania Siemens Financial...

Sadownicy potrzebują pracowników ze Wschodu

Polscy pracownicy nie są zainteresowani pracą sezonową pod gołym niebem. Interesuje ich praca stała w lepszych warunkach, praca całoroczna. Z tego powodu od kilku...

Rośnie rynek substytutów dla żywności pochodzenia zwierzęcego

Do 2035r. roślinne alternatywy produktów odzwierzęcych mają stanowić do 11% światowego rynku białka. Pozytywny scenariusz, który zakłada uzyskanie pełnego wsparcia regulacyjnego oraz technologicznego, przewiduje...

Roślinne alternatywy w Polsce: rynek, konsumenci, trendy. Nowy raport Fundacji ProVeg

Trend roślinny szturmem zdobywa branżę spożywczą i na stałe wpisuje się w zachowania zakupowe i nawyki żywieniowe konsumentów. Szacuje się, że do 2029 roku...

Rynek produktów rolnictwa zrównoważonego będzie wart 64,6 mld zł

Accenture i Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” przeprowadziły badania polskiego rynku żywności i wspólnie przygotowały raport „Zrównoważona żywność w Polsce – narodziny masowego rynku...

Eksport jabłek na wschód maleje, a ceny spadają

Dominującym gatunkiem o największym znaczeniu gospodarczym dla polskich sadowników są jabłka – pomimo tego, że eksport innych gatunków na rynki bliskie i dalsze wzrasta. Handel...

Mrożona żywność popularniejsza niż kiedykolwiek

Mrożona żywność na dobre zagościła na stołach Polaków i zyskuje kolejnych zwolenników. Od momentu wprowadzenia pierwszych obostrzeń do maja ub.r. jej sprzedaż wzrosła o...

Bardzo dobre nastroje w branży spożywczej: majowy Indeks FRI na poziomie 61,5 punktów, aż...

Indeks FRI , który odzwierciedla nastroje menedżerów z branży spożywczej, w maju b.r. był na poziomie 61,5 pkt. Jeszcze w lutym wynosił 56,2 pkt....

Branża restauracyjna z problemami. Czy na wegetarianizmie można zarobić?

Po lockdownie restauracje wypełniły się klientami i w branży trwa „miesiąc miodowy”. Jednak stoją przed nią poważne wyzwania: inflacja, wzrost płac i czynszów. Jednocześnie...

Tegoroczne zbiory zmarnieją, jeżeli obcokrajowcy nie przyjadą do pracy – apelują polscy rolnicy

Rolnicy poszukują pracowników sezonowych ze Wschodu.  W Polsce pod koniec maja rozpoczyna się sezon zbiorów, truskawek, czereśni, porzeczek i malin. Przedsiębiorcy narzekają, że połowa...

Jak w kryzysie poradzili sobie polscy producenci żywności?

Analiza pandemicznego roku 2020 pokazuje, że branża spożywcza  utrzymała w tym czasie względnie stabilny poziom produkcji na tle innych polskich gałęzi przetwórstwa. Odnotowano także...

Ceny owoców i warzyw lecą w dół

Analiza blisko 6 tys. cen z I kwartału 2020 i 2021 r. wykazała, że warzywa w sklepach potaniały średnio o prawie 5%. Spośród 10...

Prognoza dla zbiorów owoców na 2021 – czy kapryśna wiosna zagraża uprawom w krajach...

Zaledwie kilka dni temu zmagaliśmy się z załamaniem pogody. Europejskie kraje zalała fala chłodu, co miało destrukcyjny wpływ na tereny sadownicze. Przymrozki dotknęły m.in....

Sektor HoReCa prowadzi rolników do bankructwa. Zapowiadają się pozwy przeciwko Skarbowi Państwa

Rolnicy skarżą się, że w czasie pandemii nie dostali takiej pomocy jak przedsiębiorcy. Chcą zmiany prawa, żeby też mogli korzystać z tarczy pomocowej dla...

Eksport słodyczy rok po wybuchu pandemii w Polsce

Branża słodyczy wciąż mierzy się z utrudnieniami wywołanymi przez pandemię COVID-19, ale prognozy dla rynku są optymistyczne. Mimo przeciwności eksport wyrobów cukierniczych odnotował wzrost,...

Pracownicy sezonowi na 2021 – czy pandemia COVID-19 w tym roku pokrzyżuje zbiory jabłek?

W tym roku, tak jak w 2020, w związku z pandemią, sadowników czekają kolejne wyzwania m.in. możliwy brak rąk do pracy. Eksperci Unii Owocowej...

Biedronka wzmacnia promocję świeżych produktów od polskich dostawców. Polskie towary odpowiadają za ponad 90...

– Pandemia koronawirusa powoduje perturbacje gospodarcze. Dzięki zwiększeniu sprzedaży polskich produktów wspieramy krajową gospodarkę – mówi Arkadiusz Mierzwa, dyrektor ds. komunikacji sieci Biedronka. Największa...

Produkcja rolnicza przestaje się opłacać. Rolnicy zapowiadają, że w sklepach może być dużo drożej

Rolnicy ostrzegają, że wkrótce mogą nas czekać duże podwyżki. Już teraz widać gwałtowne wzrosty cen środków do produkcji. Ponadto koszty prowadzenia działalności w przetwórstwie...
Exit mobile version