Szkło laboratoryjne w laboratorium. Jak jest wykorzystywane?

Szkło laboratoryjne w laboratorium

Szkło laboratoryjne w laboratoriumCiężko wyobrazić sobie pracę laboratorium, które zostało pozbawione szkła laboratoryjnego. Czym zatem – w praktyce – jest wspomniane szkło laboratoryjne? Do czego służy?

Jak podaje największa internetowa encyklopedia Wikipedia, szkło laboratoryjne to: „szlachetny gatunek szkła wysokiej klasy, odznaczający się dużą wytrzymałością mechaniczną i odpornością na nagłe zmiany temperatur oraz dużą odpornością na działanie odczynników chemicznych (…)”. I choć przytoczona powyżej definicja jest zgodna z prawdą, to jednak termin „szkło laboratoryjne” używany jest również jako określenie wyrobów wykorzystywanych do prac naukowych czy też analiz chemicznych. W praktyce szkło laboratoryjne stanowi podstawowe wyposażenie każdego laboratorium (zobacz ofertę DanLab). Jakie zatem – konkretnie – przyrządy kryją się pod terminem „szkło laboratoryjne”? Do jakich celów są one wykorzystywane?

Wśród najpopularniejszych przyrządów określanych mianem szkła laboratoryjnego wymienić należy m.in. zlewki, krystalizatory, cylindry miarowe, bagietki oraz pipety, jak również kolby.

Zlewki – to bez wątpienia jedne z najbardziej charakterystycznych naczyń wykorzystywanych w pracach laboratoryjnych. W praktyce służą one do odmierzania badanych substancji płynnych, krótkotrwałego przechowywania takowych oraz sporadycznego przeprowadzania drobnych reakcji chemicznych. Dostępne na polskim rynku zlewki różnią się między sobą głównie pojemnością i wysokością, przy czym zdecydowana większość z nich posiada wylew o wąskiej podstawie.

Krystalizatory – przypominają nieco zlewki jednak w odróżnieniu od nich mają szeroką podstawę. Mogą posiadać wylew. Jak wskazuje już na to sama nazwa, używane są one do krystalizacji.

Bagietki szklane – szklane, podłużne rurki służące głównie do mieszania substancji. Obecnie są one zastępowane mieszadłami mechanicznych, niemniej jednak nie oznacza to wcale możliwości rezygnacji ze stosowania bagietek. Opisywane przyrządy służą bowiem także do zlewania cieczy. Należy dodać, iż bagietki przypominają nieco pipety. Na czym więc polega różnica? Otóż wspomniane pipety umożliwiają precyzyjne odmierzanie potrzebnych ilości płynów, jak również dozowanie substancji w formie kropel.

Cylindry miarowe – wąskie, wysokie naczynia zakończone wylewem bądź też pozbawione takowego. Cylindry bez wylewu wyposażone są z reguły w korek ze szlifem. Cylindry miarowe zawsze posiadają bardzo dokładną podziałkę, co pozwala na precyzyjne odmierzanie badanych substancji chemicznych. Istnieje wiele rodzajów cylindrów. Wśród najczęściej spotykanych wymienić należy te o pojemności 10 ml, 25 ml, 50 ml, 100 ml oraz 500 ml.

Kolby – umożliwiają przeprowadzanie reakcji chemicznej w określonych warunkach. Istnieje wiele rodzajów kolb, różniących się między sobą kształtem oraz pojemnością. Wśród najczęściej stosowanych wymienić należy:

  • Kolby kuliste – mają kształt kuli (niekiedy z płaskim dnem) i mogą posiadać jedną bądź też kilka szyjek. Wykorzystywane są w procesie destylacji, reakcji nitrowania czy też zobojętniania.
  • Kolby stożkowe – posiadają kształt stożka z płaskim dnem. One także służą do przeprowadzania reakcji.
  • Kolby miarowe – mają kulisty dół z płaskodenną podstawą i długą szyjką. Kolby miarowe używane są do przygotowywania roztworów o ściśle określonym stężeniu.
  • Kolby ssawkowe – zbliżone wyglądem do kolb stożkowych pozbawionych szlifu. Stosowane są do przeprowadzania reakcji w próżni.