Żywnościowy think-tank zapleczem eksperckim dla branży i administracji

0
Think-tank_Polskie Forum BZ

Polskie Forum Bezpieczeństwa Żywności to pierwszy w Polsce think-tank, który zajmuje się bezpieczeństwem i jakością polskiej żywności, a także jej promocją – powiedział Tadeusz Wojciechowski, prezes tej organizacji, podczas jej pierwszej debaty eksperckiej.

Konferencja odbyła się 5 lutego w Warszawie. Była poświęcona kilku tematom: unijnemu rozporządzeniu 625 (wprowadzającemu zmiany dotyczące urzędowych kontroli żywności), tzw. podatkowi cukrowemu, trudnej sytuacji dużych dzierżawców rolnych, a także projektowi wykorzystania technologii blockchain, który ma na celu większą niż dotąd identyfikowalność pochodzenia żywności.

– Jest mnóstwo aspektów związanych z bezpieczeństwem żywności – mówił, rozpoczynając konferencję, Tadeusz Wojciechowski, szef Polskiego Forum Bezpieczeństwa Żywności (jednym z głównych celów tej organizacji jest przekazywanie eksperckiej wiedzy administracji rządowej oraz branży rolno-spożywczej). – Podam przykład. Najpierw wydaliśmy duże pieniądze na promocję polskiego mięsa za granicą, a potem przez jedną aferę z wołowiną te pieniądze zostały zmarnotrawione. To pokazuje, jak ważne jest bezpieczeństwo żywności. Chcemy zainicjować w tej kwestii ekspercką debatę, którą dziś rozpoczynamy, a potem będziemy kontynuować przez szereg dużych konferencji. Pierwsza z nich odbędzie 19 marca w Warszawie i będzie poświęcona stanowi implementacji prawa UE w zakresie bezpieczeństwa żywności – wyjaśniał.

Podczas pierwszej eksperckiej debaty żywnościowego think-tanku głos zabierali m.in. Paweł Niemczuk, były szef Głównego Inspektoratu Weterynarii, prof. Paweł Wojciechowski z Wydziału Prawa Uniwersytetu Warszawskiego, Czesław Siekierski, były Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego, prof. Dariusz Lisiak z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Franciszek Nowak, prezes Polskiego Towarzystwa Rolniczego, skupiającego dużych dzierżawców rolnych, a także Józef Skarżyński, prezes Federacji Grup i Producentów „Wołowina Polska”. Kwestię „opłaty cukrowej” komentował z kolei mec. Michał Tracz z kancelarii DZP.

Więcej informacji o Polskim Forum Bezpieczeństwa Żywności: www.forumbz.pl