Jak zbudowane są zbiorniki buforowe?

zbiorniki buforowe Gpi

Zbiorniki buforowe pełnią ważną funkcję w przedsiębiorstwie produkcyjnym, szczególnie w odniesieniu do branży spożywczej. Aby zbiornik odpowiednio spełniał swoją zastosowanie, powinien zostać właściwie zaprojektowany, według obowiązujących norm oraz standardów. Jak zbudowane są zbiorniki buforowe? Co należy uwzględnić podczas ich projektowania? Poniżej inżynierowie Gpi po krótce przybliżają temat zbiorników buforowych.zbiorniki buforowe

Zbiorniki buforowe w przemyśle – przeznaczenie

Według norm projektowych Eurokod przewidziano dobór gatunków w zależności od środowiska eksploatacji zbiorników. Procedura doboru stali poddaje analizie parametry środowiskowe, stan chropowatości powierzchni oraz wymogi konserwacji powierzchni. Przepisy dotyczą elementów nośnych. Branża spożywcza odznacza się szczegółowymi wymaganiami, które należy spełnić, aby dany element był trwały i bezpieczny. W środowisku mającym styczność z produktami spożywczymi kluczowe jest zachowanie wysokich standardów, w czym mają pomóc obowiązujące normy jakościowe. Zbiorniki buforowe muszą być zabezpieczone, a ich materiał wewnętrzny powinien być odporny na właściwości przechowywanego medium.

Podstawowe normy dotyczące konstrukcji ze stali nierdzewnej zawarte są w normie PN-EN 1993. Norma obejmuje informacje dotyczące oddziaływań, właściwości materiałów, wielkości geometrycznych i analizy konstrukcji.

Dobór gatunku stali nierdzewnych

Z racji tego, że zbiornik buforowy w przedsiębiorstwie produkcyjnym skupiającym się głównie w branży spożywczej oraz chemicznej służy najczęściej do magazynowania surowca lub medium, powinien zostać wykonany z wysokiej jakości materiałów i spełniać obowiązujące normy jakościowe. Instalacje wykorzystywane w procesach zachodzących w zbiornikach powinny być odpowiednio zabezpieczone, aby nie narażać instalacji na rozszczelnienie. Wobec tego najczęściej wykorzystuje się stal nierdzewną, która spełnia wszelkie standardy:

  1. Warunki eksploatacji – W przypadku zastosowań przemysłowych szczególnie istotne są żrące związki chemiczne oraz ich stężenie. Dużą rolę w kontekście korozji odgrywa również gromadzenie się osadu powierzchniowego i kwasowość. Na etapie projektowania dotyczącym warunków eksploatacji należy rozpatrzyć także specyfikę konstrukcji w kontekście efektów narażenia na korozję. Dane elementy nie powinny tworzyć preferencyjnej stagnacji medium. Występujące szczeliny powinny zostać zabezpieczone przed gromadzeniem się wody i zanieczyszczeń, szczególnie w odniesieniu do zastosowań w branży spożywczej.
  2. Wykończenie powierzchni – Przechodząc do wykończenia powierzchni, należy rozpatrzyć dwie powierzchnie:
  • o dużej chropowatości może przyśpieszać osadzanie się zanieczyszczeń na powierzchni zbiornika,
  • o niskiej chropowatości (wykończenie gładkie), wykorzystywane głównie z uwagi na zwiększanie odporności korozyjnej.
  1. Technologie wytwarzania – Zastosowane technologie wytwarzania mogą istotnie wpływać na stan pasywny powierzchni stali nierdzewnej.

Przebieg procedury doboru stali nierdzewnych

Po uwzględnieniu kluczowych czynników można przejść do procedury doboru stali nierdzewnych, co przedstawia się najczęściej w formie dwóch etapów:

  1. Wyznaczenie współczynnika odporności korozyjnej obejmującego narażenie zbiornika na chlorki, dwutlenek siarki i wymogi okresowego czyszczenia konstrukcji. Jednocześnie należy pamiętać, że w europejskich warunkach stężenie tlenku siarki pozostaje zazwyczaj na niskim poziomie. Stężenie powinno zostać wcześniej wyznaczone na podstawie normy ISO 9225.
  2. Wyznaczenie klasy odporności korozyjnej – określenie materiału na podstawie klasy CRC i wytrzymałości projektowej oraz umownej granicy plastyczności są niezbędnymi parametrami, które posłużą dostawcy ustalenie faktycznego gatunku stali w ramach klasy CRC.

Warto pamiętać również o elementach towarzyszących wyposażenia zbiorników, do których zalicza się m.in.: drabiny, pomosty obsługowe, systemy mocowania do podłoża, oświetlenie, barierki, aseptyczny kurek poboru próbek, włazy oraz wzierniki.