Prawo

Podatki

Kariera

Zarządzanie

Gospodarka

Waluty

Giełda

Finanse

Handel

Zmieniają się preferencje Polaków w konsumpcji alkoholi. Import whisky rośnie o 30 proc.

Zmieniają się preferencje Polaków w konsumpcji alkoholi. Import whisky rośnie o 30 proc.

Polacy coraz chętniej sięgają po bardziej wyszukane alkohole. Po trzech kwartałach ubiegłego roku o jedną trzecią wzrósł import ekskluzywnej odmiany whisky single malt. W ujęciu...
Kryzys na rynku mleka zażegnany. Rośnie zainteresowanie polskimi produktami w krajach Azji Południowo-Wschodniej

Kryzys na rynku mleka zażegnany. Rośnie zainteresowanie polskimi produktami w krajach Azji Południowo-Wschodniej

Kondycja branży mleczarskiej jest coraz lepsza. Skupy interwencyjne, dopłaty dla producentów mleka i ograniczenie produkcji poprawiły sytuację na rynku. Coraz lepsze są także perspektywy eksportowe,...
83720

Polscy producenci wołowiny stawiają na ekologię i zrównoważone rolnictwo. To może procentować na rynkach...

Ekologia i zrównoważone rolnictwo to w krajach Europy Zachodniej rosnący trend. Rynek ekożywności wciąż zyskuje na wartości, a konsumenci coraz chętniej wybierają takie produkty. W tym...
rolnictwo zboże

Amerykańscy rolnicy zasadzili najmniej pszenicy ozimej od ponad wieku

Amerykańscy rolnicy zasadzili najmniej pszenicy ozimej od ponad wieku, podczas gdy zapasy tego ziarna znajdują się na 29-letnich szczytach. W efekcie cena amerykańskiej pszenicy...
Agencja Rynku Rolnego chce otwierać polskim produktom dostęp do rynków zagranicznych. Największy potencjał ma Azja

Agencja Rynku Rolnego chce otwierać polskim produktom dostęp do rynków zagranicznych. Największy potencjał ma...

Agencja Rynku Rolnego spodziewa się w tym roku stabilizacji na rynkach produktów rolnych. Skupi się na dalszym wspieraniu polskich rolników z sektorów, które ponoszą straty spowodowane...
82744

Drugie półrocze 2016 r. przyniosło wyhamowanie eksportu żywności. Nowy rok niesie sporo zagrożeń

Eksport polskiej żywności znakomicie rozpoczął ubiegły rok, ale II półrocze przyniosło wyhamowanie wysokiej dynamiki. W efekcie apetyty nie przebicie wartości 26 mld euro w całym 2016...
82547

Które ubezpieczenia upraw rolniczych są dofinansowywane?

Susze, ulewy, gradobicia, przymrozki – między innymi na te zjawiska przyrodnicze są narażone gospodarstwa rolne. Mimo tego jedynie ok. 33% ich właścicieli decyduje się...
supermarket sklep

Polacy na diecie – w 2017 r. zdrożeje mięso, cukier i tłuszcze, tańsze będą...

Najwyższy wzrost cen w 2017 roku w porównaniu do 2016 roku może wystąpić w przypadku olejów i tłuszczów oraz cukru i słodyczy. Analitycy Banku...
Catering jednym z najszybciej rosnących sektorów w gastronomii. Wart jest 4,5 mld zł

Catering jednym z najszybciej rosnących sektorów w gastronomii. Wart jest 4,5 mld zł

Usługi cateringowe są jednym z najbardziej perspektywicznych sektorów wycenianego na 18,5 mld zł rynku gastronomicznego. Wartość tego segmentu to ok. 4,5 mld zł i rośnie o ok....
Spada krajowa konsumpcja wołowiny, za to rośnie eksport do krajów UE. Polskim producentom wołowiny sprzyja wysoki kurs euro

Spada krajowa konsumpcja wołowiny, za to rośnie eksport do krajów UE. Polskim producentom wołowiny...

Szacunkowe spożycie wołowiny jest w Polsce kilkukrotnie mniejsze niż średnia unijna i wynosi ok. 1,2 kg na osobę. Zdaniem prezesa Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzego...
Trudny rok dla branży mięsnej

Trudny rok dla branży mięsnej

Afrykański pomór świń i problemy z eksportem mocno dały się odczuć producentom mięsa w Polsce. Gdzie pojawiają się największe ograniczenia? Które kierunki eksportu są...
Nowe przepisy o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom w obrocie produktami rolnymi mogą uderzyć w rolników. Wzrośnie rola pośredników

Nowe przepisy o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom w obrocie produktami rolnymi mogą uderzyć w rolników....

Ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi ma wyeliminować nieuczciwe praktyki na każdym etapie łańcucha dostaw. Nowe przepisy nie są jednak wystarczająco...
Rynek unijny nie jest idealny dla polskich eksporterów mięsa

Rynek unijny nie jest idealny dla polskich eksporterów mięsa

Główny importer polskiego mięsa to Unia Europejska, gdzie wysyłamy blisko 80 proc. naszego całego eksportu.- Szanujemy naszych odbiorców z UE, ale nie jest...
W święta narasta problem marnowania żywności. Rozwiązaniem dobrze przemyślane menu i mrożenie potraw

W święta narasta problem marnowania żywności. Rozwiązaniem dobrze przemyślane menu i mrożenie potraw

Co roku na świecie marnuje się 1/3 produkowanej żywności. W czasie świąt Bożego Narodzenia problemem jest zbyt duża liczba potraw. Warto więc dostosować świąteczne...
80530

Nowe zasady oznaczania produktów polskich

- Myślę, że nowe rozwiązanie da możliwość dodatkowego oznaczenia polskich produktów, ale czy to rozwiązanie będzie skuteczne. Myślę, że trzeba dołożyć do tego oznaczenia...
wino winiarnia

Przed świętami mocniejsze alkohole są częściej promowane. Sieci handlowe i producenci liczą na efekt...

Z analizy instytutu badawczego ABR SESTA wynika, że w gazetkach alkoholowych prym wiodą wódki. Mniej reklamuje się piwa i wina. Według ekspertów, tę strategię...
Przed świętami rośnie sprzedaż żywności w sieci. Po tradycyjne produkty sięgają Polacy mieszkający za granicą

Przed świętami rośnie sprzedaż żywności w sieci. Po tradycyjne produkty sięgają Polacy mieszkający za...

W listopadzie i grudniu wartość obrotów w sklepach internetowych rośnie o jedną trzecią. Ale w okresie świątecznym Polacy kupują w sieci już nie tylko prezenty, lecz także żywność. Coraz więcej...
Cydr

Producenci cydru walczą z ograniczeniami prawnymi i konkurencją

Producenci cydru muszą mierzyć się z wieloma ograniczeniami. Brak możliwości reklamy czy niewielka możliwość modyfikacji składu nie pozwala im na budowanie przewagi konkurencyjnej na...
czkoladki słodycze

Szanse i zagrożenia dla rynku słodyczy w 2017 roku

W nadchodzącym roku producenci słodyczy będą musieli zmierzyć się z silną konkurencją zza wschodniej granicy oraz z postępującą stagnacją rynku. Czekają ich także zmiany...
Rośnie spożycie wody butelkowanej. Średnio Polacy konsumują 118 litrów rocznie, a Niemcy 200

Rośnie spożycie wody butelkowanej. Średnio Polacy konsumują 118 litrów rocznie, a Niemcy 200

Polacy piją coraz więcej wody butelkowanej. Szacuje się, że w tym roku jej średnie spożycie wzrośnie z 114 do 118 litrów na osobę. Z danych KPMG...
supermarket sklep

Żywność na święta będzie o 2 proc. droższa niż przed rokiem

Polacy zapłacą o około 2 proc. więcej niż w ubiegłym roku za żywność i napoje bezalkoholowe, które kupią w grudniu. Tempo wzrostu cen tych...
Jarosław Buss

Polacy sięgają po droższą whisky

W pierwszych trzech kwartałach 2016 roku import ekskluzywnej whisky single malt do Polski wzrósł - w ujęciu ilościowym – o prawie 1/3 (30 proc.)....
Na polskie stoły trafia 9 tys. ton tuńczyka rocznie, głównie w puszkach i słoikach. To niewiele w porównaniu do krajów Europy Zachodniej

Na polskie stoły trafia 9 tys. ton tuńczyka rocznie, głównie w puszkach i słoikach....

Tuńczyk jest rybą popularną w wielu dietach, głównie dzięki korzystnym dla zdrowia wartościom odżywczych. Jego konsumpcja w Polsce nadal jest jednak niewielka. Krajowi konsumenci kupują około...
jedzenie problemy

Od jutra nowe przepisy unijne o znakowaniu żywności

Od jutra obowiązują nowe przepisy unijne o znakowaniu żywności – teraz dotyczą również cateringu dietetycznego. Przepisy o podawaniu informacji o wartości odżywczej obowiązują w Polsce...
Piwo

Lekkie piwa coraz silniejsze w grze o konsumenta

Gdy debiutowały na polskim rynku kilka lat temu, stanowiły raczej ciekawe uzupełnienie portfolio producentów złotego trunku niż jego nieodłączny element. Dziś piwa niskoalkoholowe i...
Rośnie eksport polskiej kukurydzy. Jej cena jest o 30 proc. niższa niż w Europie Zachodniej

Rośnie eksport polskiej kukurydzy. Jej cena jest o 30 proc. niższa niż w Europie...

Dobre perspektywy przed rynkiem kukurydzy w Polsce. Tegoroczne zbiory mogą sięgnąć 4 mln ton, co pokrywa nie tylko krajowe zapotrzebowanie, lecz także rosnący w ostatnich latach eksport....
Święta Bożego Narodzenia to okres żniw dla firm cateringowych. Zamówienia trzeba składać nawet z dwutygodniowym wyprzedzeniem

Święta Bożego Narodzenia to okres żniw dla firm cateringowych. Zamówienia trzeba składać nawet z...

Firmy cateringowe w okresie świątecznym realizują 10–15 proc. rocznych przychodów. Zlecenia pochodzą już nie tylko od korporacji i firm eventowych, lecz także indywidualnych odbiorców. Na stołach królują...
2103273258_stachon_lubella.png

Polacy szukają śniadaniowych nowości. Dlatego rynek płatków szybko się rozrasta

93 proc. Polaków regularnie spożywa śniadanie – wynika z badania „Od jedzenia humor się zmienia” przygotowanego przez Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia. Coraz częściej są to...
święta

Ile zostawiamy na świątecznym stole? Wyniki najnowszego raportu

Święta Bożego Narodzenia to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu Polaków. Badania pokazują, że są dla nas niemal tak ważne, jak narodziny dziecka czy...
1485576110_mrozone_pieczywo_1.png

Wbrew panującym mitom pieczywo mrożone ma podobną liczbę składników odżywczych co świeże. Często zawiera...

Pieczywo mrożone pozwala zachować ciągłość sprzedaży świeżych wyrobów piekarskich przez cały dzień. Dlatego pomimo mitów, jakie krążą na jego temat, staje się coraz popularniejsze. Jak...
Robert Sieradzki, Prezes Zarządu Cydrownia S.A

Rynek alkoholi lekkich na (wyboistej) drodze rozwoju

Zarówno trendy konsumenckie, jak i regulacyjne sprawiają, że w Polsce sukcesywnie spada sprzedaż wódki na rzecz alkoholi niskoprocentowych, w tym przede wszystkim piwa. Alkohole...
Ireneusz Martyniuk, Dyrektor Pionu Przemysłu w Schneider Electric Polska

6 sektorów na skraju rewolucji IIoT

Do 2030 roku przychody z wdrażania rozwiązań Internetu rzeczy w przemyśle USA wyniosą 7,1 biliona dolarów – wynika z ubiegłorocznego raportu “Winning with the...
1207820064_sw_research_alkohol_trendy.png

Konsumenci coraz częściej wybierają słabsze i smakowe alkohole. Chętnie sięgają po nowości polecane przez...

W ciągu ostatnich dwóch lat widać wyraźne zmiany w konsumpcji alkoholi. Coraz częściej wybierane są alkohole lżejsze, smakowe oraz whisky. Prawie połowa konsumentów badanych przez SW...
313259424_rolnictwo_polska_1.png

Luka inwestycyjna w polskim rolnictwie wynosi 2,2 mld euro. Obszary wiejskie potrzebują nowych form...

Polskie rolnictwo jest niedofinansowane. Lukę inwestycyjną szacuje się na 2,2 mld euro. Największymi wyzwaniami dla branży jest uzyskanie stabilnego finansowania i rozwój technologii, który stworzy nowe...
supermarket sklep

Wbrew powszechnej opinii, warzywa i owoce sprzedawane na bazarach nie są zdrowsze, niż te...

Zdaniem eksperta, warzywa i owoce oferowane zarówno w markecie, jak i na targowisku mogą mieć podobną jakość. Ale, gdy temperatura powietrza spada poniżej zera,...
cięzarówka samochód transport

Szybko rośnie eksport polskiej żywności do Hiszpanii

Żegnając kryzys gospodarczy Hiszpania wita… żywność z Polski! Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w I półroczu 2016 r. wartość eksportu produktów rolno-spożywczych...
76177

CETA zagrożeniem dla branży spożywczej i mięsnej

Podpisana niedawno umowa CETA, dotycząca handlu pomiędzy Unią Europejską i Kanadą, to dobra wiadomość dla sektora przedsiębiorstw oraz gospodarek obu stron. W ostatnim czasie...
683143794_msc_certyfikaty.png

Konsumenci coraz chętniej wybierają ryby i owoce morza z certyfikatem. Stanowią one 10 proc....

Rybołówstwo z potwierdzającym zachowanie standardów chroniących środowisko naturalne certyfikatem MSC w latach 2015–2016 odpowiadało za połów ponad 9,3 miliona ton ryb i owoców morza, co stanowi niemal...
162959400_jak_nie_marnowac_zwynosci.png

Co roku polska rodzina wyrzuca żywność o wartości 2 tys. zł. Konieczne listy zakupowe...

Czteroosobowa rodzina w skali roku wyrzuca do kosza żywność wartą nawet 2 tys. zł – podkreślają przedstawiciele Federacji Polskich Banków Żywności. Aby temu zapobiec, trzeba...
950099899_de_heus_indyki.png

Polska wśród pięciu największych producentów indyków w UE. W ciągu 2-3 lat ma szansę...

Jesteśmy jednym z największych producentów i eksporterów. Rośnie też średnie spożycie. Popularnością cieszy się nie tylko mięso z kurczaka, ale również indyka. Indyki są jednak trudne w produkcji, dlatego...