Innowacyjne technologie pomogą uratować pszczoły. Będą monitorować ule i stan zdrowia owadów, zapobiegną też kradzieżom i usprawnią hodowle

0

Jeśli pszczoły znikną, wkrótce to samo może się stać z ludźmi. Bez pszczół prawie co trzecia roślina uprawna musiałaby być zapylana w inny sposób, aby produkcja żywności drastycznie nie spadła. Pszczoły miodne i światowe zasoby żywności pomaga chronić system śledzenia i zarządzania ruchem pszczół. Inteligentne czujniki gromadzą i przekazują do analizy informacje o ich temperaturze, wilgotności, ruchu i lokalizacji. Dzięki rozwiązaniom IoT można monitorować ule i zapobiegać ich kradzieży.

– Monitorowanie samochodów czy ciężarówek to nic nowego, takie rozwiązania są na rynku od dekad. Dziś dysponujemy większymi możliwościami i możemy monitorować nawet ule. Nasze urządzenie monitoruje stan ula z wykorzystaniem czujnika temperatury i wilgotności, tworząc model, w ramach którego możemy ustawiać wartości progowe i alarmy. Wyposażyliśmy je także w akcelerometr, więc dostaniemy ostrzeżenie, gdy na przykład ul zostanie przewrócony przez niedźwiedzia – wskazuje w rozmowie z agencją Newseria Innowacje David HoughtonNimbeLink Corp.

Nowe technologie już od lat są wykorzystywane w hodowli zwierząt czy rolnictwie. Rozwiązania oparte na sztucznej inteligencji podpowiadają sposób uprawy roślin, wskazują, kiedy należy je dodatkowo nawodnić czy jakiego użyć nawozu. W hodowli specjalne urządzenia same monitorują ilość paszy dla zwierząt, a dokładne technologie śledzenia pozwalają sprawdzić miejsce, w którym przebywa zwierzę, określić, czy zjadło wystarczająco dużo i w jakiej jest formie. Nowe systemy monitorujące stan zdrowia informują hodowcę, które zwierzę jest prawdopodobnie chore, w ten sposób antybiotyk podawany jest konkretnemu zwierzęciu, a nie wraz z paszą dla wszystkich.

Nowe mobilne rozwiązanie IoT z NimbeLink pomaga zaś wykrywać choroby pszczół, walczyć z kradzieżą i chronić ule.

– Udostępniamy cały szereg usług lokalizacyjnych, więc jeśli urządzenie zacznie nagle się przemieszczać, będziemy wiedzieć, że ktoś właśnie odjeżdża z naszym ulem, np. ukrytym na przyczepie, i możemy monitorować jego lokalizację. Oferujemy po prostu dostęp do obrazu sytuacji na dużą skalę dla obiektów niezasilanych. Pszczelarstwo to tylko jeden z barwniejszych przykładów zastosowania naszej technologii – mówi David Houghton.

Czytaj również:  Nowe technologie mocno zmienią w tym roku handel detaliczny

Rozwiązanie do śledzenia zasobów NimbeLink wykorzystuje komórkową łączność LTE-M do raportowania danych o lokalizacji ula, ruchu i temperatury z powrotem do platformy analitycznej. System można skonfigurować tak, aby mierzył temperaturę raz na godzinę i przekazywał zagregowane dane pszczelarzowi np. raz dziennie. To rozwiązanie dla hodowców, których ule często rozmieszczone są w zupełnie innych lokalizacjach, w ten sposób mogą łatwo kontrolować stan zdrowia pszczół, sprawdzić, czy królowa wciąż żyje, i usprawnić uprawy.

– Problemem części pszczelarzy jest to, że muszą się zajmować ulami znajdującymi się nierzadko w odległych lokalizacjach. Ich duża wartość sprawia, że ule, które umożliwiają produkcję miodu i świadczenie usług związanych z zapylaniem, czasami padają łupem złodziei. Pszczelarze często pozostawiają ule na polach, nie nadzorując ich przez dłuższy czas, i chcieliby wiedzieć, czy w tym czasie ule pozostają na swoim miejscu – twierdzi przedstawiciel NimbeLink.

Eksperci alarmują, że pszczół ubywa w zastraszającym tempie. Greenpeace podaje, że w niektórych krajach Unii Europejskiej liczba pszczół w ciągu ostatnich lat zmniejszyła się o połowę. To o tyle istotne, że bez pszczół prawie 1/3 roślin uprawnych musiałaby być zapylana w inny sposób, aby produkcja żywności drastycznie nie spadła. Albert Einstein przekonywał zaś, że wraz ze zniknięciem pszczół, wkrótce zniknęliby także ludzie.

– Pszczoły są jedyną naturalną metodą zapylania i zależy od nich około jedna trzecia światowych dostaw żywności, a obecnie są one zagrożone. Właśnie dlatego podjęcie inicjatywy w tym zakresie jest bardzo ważne – podkreśla David Houghton.