Maczfit otwiera zakład produkcyjny i planuje podbój Europy

Maciej Lubiak, pomysłodawca i założyciel marki Maczfit
Maciej Lubiak, pomysłodawca i założyciel marki Maczfit

Nowa siedziba Maczfit to prawie 5 000 tys. m2 specjalnie wybudowanej przestrzeni, w której mieszczą się biura i hala produkcyjna. Każdego dnia przygotowywane jest kilkadziesiąt tysięcy posiłków. Ta najnowocześniejsza inwestycja branży cateringu dietetycznego znajduje się w podwarszawskim Szymanowie i kosztowała wiele milionów złotych. Funkcjonowanie rozpoczęła
w maju 2019r.

– W Polsce, jak nigdzie indziej na świecie, catering dietetyczny cieszy się ogromną popularnością. W innych krajach klienci mają znacznie bardziej ograniczone możliwości wyboru diet specjalnych i zróżnicowania kalorycznego. Stoimy na czele rynku europejskiego. Nowoczesny kompleks produkcyjny i centrum logistyczne Maczfit to projekt unikatowy na skalę globalną, jak również potwierdzenie naszej pozycji lidera branży cateringu dietetycznego w Polsce. Po kilkunastu miesiącach intensywnej pracy udało się stworzyć najwyższej klasy zakład, nie tylko spełniający restrykcyjne europejskie normy, ale też wdrażający zupełnie nowe rozwiązania w kwestii jakości i technologii. To pozwoli nam otworzyć się również na klientów z sąsiednich krajów. – mówi Maciej Lubiak, pomysłodawca i założyciel marki Maczfit

Zakład produkcyjny jakiego jeszcze w Europie nie było

Nieruchomość w której mieści się hala produkcyjna oraz biuro wraz z całą infrastrukturą techniczną ma łączną powierzchnię 5 000 tys. m2.  W nowej hali produkcyjnej zostały zainstalowane nowoczesne linie technologiczne i produkcyjne m.in. do odrębnego przygotowywania diet specjalnych, takich jak np. bezglutenowa, bez laktozy, czy Hypo–Hashimoto. Hala wyposażona jest w magazyn służący przechowywaniu produktów spożywczych, chłodnię dla gotowych do wyjazdu zestawów oraz centrum logistyczne, z którego wyjeżdżają posiłki do wszystkich klientów w blisko 300 miejscowościach w Polsce.

Najważniejsze założenie Maczfit to zapewnienie takiego samego smaku i jakości wszystkich przygotowywanych dań. Centralny zakład, w którym przygotowywane są posiłki trafiające do klientów z całego kraju, gwarantuje ścisłą kontrolę, dostosowaną do wysoko postawionych wewnętrznych norm jakości. Nowa hala produkcyjna nie jest jedyną inwestycją Maczfit w udoskonalaniu świadczonych usług. Wszystkie zachodzące procesy związane z zamówieniami i przygotowaniem jedzenia wykorzystują autorskie systemy MaczLogistic i MaczHub, stworzone specjalnie dla lidera branży. W najbliższym czasie zostanie również uruchomiona nowa platforma internetowa www.maczfit.pl, zawierająca jeszcze więcej informacji i pozwalająca na łatwiejsze zarządzanie zamówieniami.

Dzięki ambitnej inwestycji Maczfit jest już w stanie przygotować 20 tys,
5-daniowych pakietów na dobę, rocznie realizując ponad 30 mln posiłków i wciąż zachowywać wysokie standardy produkcji oraz jakości dań. Zapewnia to marce nie tylko pozycję niekwestionowanego lidera w Polsce i Europie, ale jest osiągnięciem
na skalę światową. Nowy zakład produkcyjny w znacznym wymiarze wpłynął także
na lokalny rynek pracy. Dotychczas zatrudnienie znalazło w nim ponad 250 osób.

Maciej Lubiak, pomysłodawca i założyciel marki Maczfit
Maciej Lubiak, pomysłodawca i założyciel marki Maczfit

– Nowa inwestycja to nie tylko miejsca pracy, to również cały szereg nowych technologii, których dotychczas nie wykorzystywała żadna firma. To nasze systemy logistyczne i przygotowane w oparciu o najlepsze praktyki user experience programy przetwarzające zamówienia. Dzięki skoordynowaniu wszystkich procesów, Maczfit może przyjąć większą liczbę zamówień, bez uszczerbku na czasie ich realizacji.
Ale to jeszcze nie wszystko.– mówi Maciej Lubiak, pomysłodawca i założyciel marki Maczfit.

Wyzwania w 2019 roku

Otwarcie nowej hali produkcyjnej zbiega się w czasie z uruchomieniem nowej platformy internetowych zamówień, która stanowi część intensywnego rozwoju marki. Niebawem oferta Maczfit poszerzy się również o kolejne programy dietetyczne, jednocześnie aktywnie pracując nad udoskonaleniem obecnego menu. Firma jest także w trakcie testowania nowych, ekologicznych rozwiązań m.in. opakowań biodegradowalnych, będących odpowiedzią na oczekiwania klientów.

Maczfit – sukcesu osiągnięty pracą organiczną

Maczfit jako jedyna firma z branży dowozi zestawy posiłków do prawie
300 miejscowości w całym kraju. Nad każdym daniem czuwa profesjonalny sztab kucharzy, dietetyków, managerów jakości i specjalistów zdrowego żywienia, którzy szukają inspirujących przepisów na całym świecie. Menu na tle konkurencji wyróżnia się doskonałym smakiem oraz restauracyjnym wyglądem dań. W ofercie jest
21 programów dietetycznych w kilku wariantach kalorycznych, a także soki typu cold press. Misją i celem firmy Maczfit jest wsparcie osób w codziennym zdrowym  odżywianiu i promocja zdrowego stylu życia. W zestawach dietetycznych znajduje się tylko to, co najlepsze i najzdrowsze we współczesnej kuchni, czyli najwyższej jakości składniki połączone w niebanalne kompozycje.