Aby kuchnia dobrze spełniała swoją funkcję, powinna nie tylko dobrze wyglądać, ale przede wszystkim być funkcjonalna. Każdego dnia spędzasz w niej sporo czasu i błędy popełnione przy jej projektowaniu mogą Ci utrudnić codzienne gotowanie. Oto kilka wskazówek, które Cię przed nimi uchronią!
Spis treści:
Funkcjonalny trójkąt roboczy
Tzw. trójkąt roboczy to obszar, z którego korzystasz podczas przygotowywania posiłków, składający się z trzech stref: przechowywania, zmywania i gotowania. Jego uzasadnieniem jest kolejność czynności, które wykonujesz w kuchni, szykując coś do jedzenia: najpierw otwierasz lodówkę i wyjmujesz z niej składniki, później myjesz je pod bieżącą wodą, a na końcu poddajesz obróbce termicznej na płycie grzewczej lub w piekarniku. Z tego powodu wierzchołkami trójkąta roboczego powinny być lodówka, zlewozmywak i kuchenka z płytą. Istotne są również odległości między nimi, które w idealnej sytuacji powinny wynosić:
- 120-210 cm w przypadku zlewozmywaka i lodówki,
- 120-270 cm w przypadku lodówki i kuchenki,
- 90 lub 120-210 cm w przypadku zlewozmywaka i kuchenki.
Jeśli zachowasz te proporcje, skrócisz odległości, które pokonujesz zwykle podczas przygotowywania posiłków – zaoszczędzisz więc na czasie.
Szafek nigdy za wiele
Nawet jeśli obecnie nie masz dużo akcesoriów kuchennych, z biegiem lat ich liczba będzie rosnąć, a Tobie zacznie brakować miejsca do ich przechowywania. Stojąc na blacie roboczym, będą zajmować miejsce potrzebne do przygotowywania posiłków, a przy tym wprowadzać do pomieszczenia przytłaczający chaos.
Unikniesz tego, jeśli już na etapie projektowania kuchni zadbasz o to, by znalazło się w niej miejsce na odpowiednią liczbę szafek i szuflad. Zorganizuj je też w taki sposób, by były nie tylko pojemne, ale także funkcjonalne. Pomogą Ci w tym wysuwane koszyki i najróżniejsze organizery, dzięki którym każdy przedmiot znajdzie swoje miejsce i będzie zawsze pod ręką.
Nowoczesne urządzenia kuchenne
Na Twój codzienny komfort podczas gotowania wpłynie również to, jakie urządzenia wybierzesz. Producenci współczesnego AGD wyposażają je w szereg innowacyjnych funkcji, które nie tylko zapewniają Ci wygodę i bezpieczeństwo, ale wręcz ułatwiają przygotowywanie potraw.
Aby kuchnia była jak najbardziej funkcjonalna, wybierz takie sprzęty, które łączą w sobie funkcje kilku urządzeń – zajmą niewiele miejsca, a jednocześnie zapewnią Ci dużo możliwości. Przykład? Nowoczesne piekarniki mogą dysponować funkcją gotowania z wykorzystaniem pary, umożliwiającą przygotowywanie zdrowych potraw bez grama tłuszczu. Grille elektryczne mogą mieć wymienne płytki do gofrów, panini, a nawet do ciasteczek. Innowacyjne płyty gazowo-indukcyjne stanowią z kolei połączenie dwóch rodzajów popularnych płyt grzewczych. Dzięki temu możesz korzystać z zalet płyty indukcyjnej i gazowej, choć masz na blacie tylko jedno urządzenie.
Design na lata?
Kuchnię urządzasz zapewne raz na kilka lub kilkanaście lat. Wybierając jej kolorystykę i wyposażenie, zwróć uwagę, by ich wygląd nie znudził Ci się w krótkim czasie – a jeśli już się znudzi, by można go było szybko odświeżyć, bez dużego wkładu finansowego. Pamiętaj o tym, że w zasadzie każdy element wystroju kuchni możesz przemalować. Wymaga to nieco wysiłku, lecz pozwala szybko zmienić aranżację, i to w względnie tanim kosztem.