- Indeks Śniadaniowy eToro śledzi ceny podstawowych produktów śniadaniowych
- Ceny kakao wzrosły prawie trzykrotnie (267 proc.) w ciągu zaledwie jednego roku, w następstwie historycznie niskich opadów deszczu w Afryce Zachodniej
- Ceny soku pomarańczowego wzrosły z powodu niekorzystnych warunków pogodowych i chorób obniżających plony
- 52 proc. wzrost cen produktów śniadaniowych jest znacznie wyższy od wzrostu inflacji, która w kwietniu wynosiła 2,4 proc.
Koszt produktów składających się na standardowe śniadanie wzrósł o 52 proc. w ciągu jednego roku, na czele z dużymi skokami cen kakao i wieprzowiny – wynika z najnowszego Indeksu Śniadaniowego platformy inwestycyjnej eToro.
Tempo wzrostu cen podstawowych artykułów spożywczych znacznie przewyższa wzrost inflacji CPI, która w tym samym okresie wyniosła 2,4 proc. To wskazuje, że polscy konsumenci prawdopodobnie będą musieli stawić czoła dalszej presji cenowej.
Paweł Majtkowski, analityk rynkowy eToro, powiedział: Ceny podstawowych produktów spożywczych doświadczyły ogromnej zmienności od czasu pandemii i wybuchu wojny w Ukrainie. Podczas gdy niektóre z tych presji w łańcuchu dostaw ustąpiły, ekstremalne warunki pogodowe i choroby plonów na południu globu spowodowały zwiększoną zmienność niektórych kluczowych cen żywności śniadaniowej. Zbiory kakao, pomarańczy i kawy najbardziej ucierpiały w ubiegłym roku, a wielu producentów pracuje obecnie z ograniczoną wydajnością i – w miarę możliwości – korzysta z zapasów rezerwowych.
Możliwe, że sejsmiczna rozbieżność cen, którą obserwujemy w przypadku produktów śniadaniowych, może zacząć wpływać na zachowania konsumentów. Ceny niektórych produktów śniadaniowych, takich jak pszenica i mleko, spadają, a inne produkty, takie jak sok pomarańczowy, kakao i kawa, osiągają rekordowe poziomy.
Ceny kakao odnotowały najbardziej stanowczy wzrost spośród wszystkich produktów śniadaniowych, rosnąc o 267 proc. w ciągu ostatniego roku. Poważna susza w Afryce Zachodniej, będącej regionem produkującym 80 proc. kakao na świecie, w znacznym stopniu przyczyniła się do niedoboru podaży i wzrostu cen.
Sok pomarańczowy doświadczył podobnej presji podażowej, spowodowanej chorobami plonów uprawnych i ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi w Stanach Zjednoczonych, południowej Europie i Brazylii. W indeksie eToro (Breakfast Commodity Index) wzrósł o 33 proc. w ciągu ostatnich 12 miesięcy.
Z kolei ceny pszenicy i mleka w ciągu ostatniego roku spadły o 17 proc. i 7 proc.
Tabela: Porównanie wyników produktów śniadaniowych w czasie:
Towar | Zmiana ceny od początku roku (YTD) | Zmiana ceny w ciągu ostatnich 12 miesięcy | Zmiana ceny w ciągu ostatnich 24 miesięcy |
Pszenica | -7% | -17% | -54% |
Cukier | -1% | -22% | -4% |
Kakao | 154% | 267% | 332% |
Owies | -2% | 16% | -46% |
Sok pomarańczowy | 21% | 33% | 104% |
Mleko | -1% | -7% | -42% |
Kawa | 30% | 22% | 6% |
Wieprzowina | 33% | 57% | -42% |
Herbata | -2% | 42% | 34% |
eToro Breakfast Commodity Index | 36% | 52% | 32% |
Źródło: eToro