15 C
Warszawa, Polska
czwartek, Kwiecień 26, 2018
Tagi IERiGŻ

Informacje o: IERiGŻ

113037video

Polscy producenci żywności umacniają swoją pozycję na europejskich rynkach. Co piąta firma zamierza to...

18 proc. polskich firm z sektora spożywczego planuje w ciągu trzech najbliższych lat dokonać fuzji lub przejęcia w celu dalszej ekspansji eksportowej – wynika z raportu KPMG. Dla części z nich taki ruch to element strategii umacniania pozycji na rynkach...
słoiki sklep żywność dżem

Przetwórstwo owocowo-warzywne coraz ważniejszym sektorem w przemyśle spożywczym

Trendy bieżące Przetwórstwo owoców i warzyw stanowi czwarty sektor polskiego przemysłu spożywczego z 8% udziałem w produkcji sprzedanej artykułów spożywczych. Polska jest szóstym, pod względem wartości, producentem owoców i warzyw w UE-28. Jednak z...
Afryka i Azja nowymi rynkami zbytu dla producentów drobiu. Zagrożeniem dla eksportu jest jednak ptasia grypa

Afryka i Azja nowymi rynkami zbytu dla producentów drobiu. Zagrożeniem dla eksportu jest jednak...

Polska jest jednym z największych w Europie producentów i eksporterów drobiu. Około 80 proc. całego polskiego eksportu trafia na rynki państw europejskich. Komisja Europejska szacuje jednak, że w kolejnych latach spożycie drobiu będzie rosło tylko nieznacznie, dlatego krajowi...
Spada krajowa konsumpcja wołowiny, za to rośnie eksport do krajów UE. Polskim producentom wołowiny sprzyja wysoki kurs euro

Spada krajowa konsumpcja wołowiny, za to rośnie eksport do krajów UE. Polskim producentom wołowiny...

Szacunkowe spożycie wołowiny jest w Polsce kilkukrotnie mniejsze niż średnia unijna i wynosi ok. 1,2 kg na osobę. Zdaniem prezesa Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzego Wierzbickiego na polskim rynku wciąż trudno dostępna jest dobra jakościowo...

IERiGŻ: Tylko największe polskie gospodarstwa rolne są w stanie konkurować z zachodnimi. Stanowią one...

Wydajność polskich gospodarstw rolnych jest ponaddwukrotnie niższa niż w Niemczech, a średnia powierzchnia upraw ponad pięć razy mniejsza – wynika z raportu IERiGŻ. Zdaniem profesora Wojciecha Ziętary jedynie największe krajowe gospodarstwa pod względem efektywności są w stanie...
rp_3752b5eff9_1128669011-kowalski-kwoty.png

Rolnicy uważają zniesienie kwot mlecznych za koniec mleczarstwa w Polsce. Ich obawy są jednak...

Polscy rolnicy mogą skorzystać na zniesieniu kwot mlecznych. Eksperci podkreślają, że w porównaniu z innymi krajami unijnymi Polska ma mniej liczne stada, także mleczność krów jest niższa niż w Europie. Zniesienie kwot może wpłynąć na zwiększenie mocy...
rp_f03da6e3bb_293350286-figiel-klastry.png

IERiGŻ: polskie klastry w sektorach drobiarskim, mleczarskim i owoców jagodowych z szansą na silną...

Klastry mogłyby w większym stopniu wspierać eksport produktów rolno-spożywczych. Przedstawiciele Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podkreślają, że największe szanse stania się silnymi światowymi klastrami eksportującymi mają te w sektorach drobiarskim, mleczarskim oraz owoców jagodowych. Postulują o wsparcie publiczne...
W 2015 r. dzięki tanim surowcom ceny żywności nadal będą niskie. Spadki wyhamowuje mocny dolar

W 2015 r. dzięki tanim surowcom ceny żywności nadal będą niskie. Spadki wyhamowuje mocny...

Ceny żywności cały czas spadają. Tanieje cukier, owoce, mąka, tłuszcze zwierzęce i ryż. Ze względu na światową nadprodukcję żywności i tanie surowce w najbliższych miesiącach nie należy spodziewać się odwrócenia aktualnego trendu. Jak wynika z badania Instytutu Ekonomiki Rolnictwa...
rp_fbd40258ba_2080776799-KRD-embargo.png

Zakaz uboju rytualnego zmniejsza konkurencyjność polskiego drobiu i ogranicza dostęp do ważnych rynków

Nadwyżka mięsa drobiowego pochodząca z krajów, które do tej pory dostarczały mięso do Rosji, znacząco zwiększy konkurencję na rynku. Przedstawiciele branży podkreślają, że polscy producenci są w stanie jej sprostać. Mimo to powinni również intensywnie poszukiwać...
rp_bd4016963e_238461011-KRD-spozycie.png

Polacy jedzą coraz więcej drobiu. Rośnie też jego eksport

Od kilku lat spożycie mięsa drobiowego w Polsce rośnie o pół kilograma rocznie. Statystyczny Polak zjada ok. 27 kg białego mięsa. Coraz większe ilości mięsa trafiają też na zagraniczne rynki. Mimo że Rosja nie jest głównym odbiorcą polskiego...
rp_9b3fc2f2b0_2096890899-rodziewicz-branza-spozycie.png

Zyskowność branży mięsnej bliska zeru. Wyniszcza ją słaba pozycja w stosunku do sieci handlowych

Drobni przedsiębiorcy produkujący mięsa i wędliny coraz mocniej odczuwają presję ze strony dużych sieci handlowych. W tym roku dodatkowym problemem dla branży jest embargo na eksport wieprzowiny na rynki wschodnie. W efekcie wiele firm może zanotować...
rp_b6524806cf_1713646827-ogrodnictwo-produkcja.png

Polska silnym eksporterem mrożonych owoców i zagęszczonych soków

Nie tylko jabłka są hitem eksportowym Polski wśród produktów ogrodniczych. Dobrze za granicą idzie również sprzedaż zagęszczonych soków oraz mrożonek, zwłaszcza malin. Ich produkcja jest coraz większa, ponieważ konsumpcja świeżych owoców i warzyw w kraju nie rośnie, więc...
rp_092c78761e_2128018000-ierigz-wielkanoc.png

Święta wielkanocne będą niewiele droższe od ubiegłorocznych. Niektóre produkty wręcz potaniały

W święta, czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie, konsumenci są przygotowani na zwiększone wydatki. Jednak w tym roku wielkanocne zakupy nie powinny nadwerężyć domowych budżetów. Jajka są tańsze niż rok temu, a ceny większości pozostałych produktów...
rp_7e4b4151ed_1522677165-iergiz-ryby.png

Polacy nadal jedzą mało ryb. Szanse na znaczący wzrost spożycia są niewielkie

W ubiegłym roku o 7 procent wzrosła w Polsce konsumpcja ryb. Statystyczny Polak zjada nieco ponad 12 kg rocznie. Dla porównania, statystyczny Norweg zjada rocznie 46 kg ryb, a Portugalczyk – niemal 60 kg. Zdaniem ekspertów z powodu zmniejszających...
rp_399c3f9249_978203308-kowalski-produkcja-zywnosci.png

Dobra koniunktura dla producentów warzyw i trzody chlewnej. W gorszej sytuacji producenci zbóż

Długa zima i upalne lato przysporzyły problemów rolnikom. Jednak zdaniem ekspertów nie wszyscy mają powody do narzekań – poprawiła się sytuacja hodowców trzody chlewnej i producentów warzyw. W dobrej sytuacji są przede wszystkim właściciele dużych gospodarstw, którzy umieją...
rp_dce501def7_359463055-kowalski-ceny-zywnosci.png

IERiGŻ: Żywność podrożeje o ok. 2 proc.

O około 2 procent zdrożeje w tym roku  żywność w Polsce – prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Wzrost ten będzie niższy zatem niż wskaźnik inflacji. Presję na wzrost cen wywołuje rosnący eksport polskich produktów żywnościowych....
chleb żywność

Choć rosną ceny produkcji, nie będzie podwyżek cen żywności. Jest bariera popytu.

Konsumenci nie powinni obawiać się wzrostu cen żywności. Ostatnie miesiące pokazują, że nieco idą w górę, jednak nie są to znaczące wzrosty, która wpłyną na domowe budżety. Większe powody do obaw mają rolnicy, ponieważ i w tym roku może...
papryka żywność

W Europie może zabraknąć żywności. IERiGŻ: Wspólna Polityka Rolna wymaga zmian

– Wspólna Polityka Rolna wymaga istotnych zmian – uważa dr hab. Renata Grochowska z IERiGŻ. Chodzi tu nie tyle o pieniądze, rozdzielane pomiędzy poszczególnych członków Unii Europejskiej, ale o podejście do problemu i określenie...

GORĄCY TEMAT

raporty praca biuro

Mapy Ryzyk Aon 2018: Najwyższe zagrożenie międzynarodowym konfliktem od czasów zimnej...

Zgodnie z najnowszym międzynarodowym raportem Aon na świecie rośnie zagrożenie przemocą polityczną. Prawdopodobieństwo międzynarodowego konfliktu z zaangażowaniem głównych mocarstw jest najwyższe od czasów zimnej...
Marek Kowalski, przewodniczący Federacji Przedsiębiorców Polskichvideo

FPP i NSZZ „Solidarność” razem w sprawie reformy rynku pracy

Porozumienie podpisane przez NSZZ „Solidarność” i Federację Przedsiębiorców Polskich jest dokumentem historycznym. Jego nadrzędnym celem jest uporządkowanie warunków gry na rynku pracy, zarówno dla przedsiębiorców,...
Ecovis_konferencja prasowa2

Czy ustawa o wspieraniu nowych inwestycji zniweluje różnice między Polską A...

Przedsiębiorcy czekają już na ustawę o wspieraniu nowych inwestycji. Zakłada ona, że cała Polska będzie podzielona na 14 obszarów, gdzie wsparcie znajdą zarówno wszyscy...
Piotr Dziedzic

Rynek pracy: Polacy na czele europejskich optymistów

62 proc. Polaków korzystnie oceniło swoją obecną sytuację zawodową i krajowy rynek pracy – wynika z badania Confidence Index przeprowadzanego cyklicznie przez firmę rekrutacyjną...

Badanie EY: O uczciwość biznesu – łapówki, prezenty, wycieczki

20% ankietowanych spośród kadry zarządzającej w Polsce uważa, że korupcja jest zjawiskiem powszechnym – wynika z 15. Światowego Badania Nadużyć Gospodarczych „Uczciwość pod lupą....

ŚLEDŹ NAS NA:

3,765FaniLubię
152ObserwującyObserwuj
1,068ObserwującyObserwuj
4,420SubskrybującySubskrybuj