Alarmujące wyniki kontroli jakości handlowej

0

Przekłamania i niepełne informacje na etykietach opakowań pieczywa, kiełbas, pierogów, drinków i napojów. Alarmujące wyniki kontroli jakości handlowej.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała wyniki kontroli przeprowadzonych w pierwszym kwartale 2017 r. Dotyczyły one jakości handlowej: ciemnego pieczywa, kiełbas o różnym stopniu wysuszenia, rozdrobienia i grubości, pierogów, pyz, krokietów, kartaczy, napojów spirytusowych, nalewek i drinków.

Wśród uchybień na jakie zwróciła uwagę IJHARS znajduje się między innymi błędne oznaczenie nazwy i rodzaju produktu.

– Zdarza się, że producenci używają jedynie nazwy fantazyjnej np. „chleb podlaski” czy „chleb królewski”, która uniemożliwia konsumentowi określenie charakteru i właściwości pieczywa, czy jest ono mieszane, pszenne czy żytnie  – mówi dr Agnieszka Szymecka – Wesołowska, wspólnik w Centrum Prawa Żywnościowego. – Jak wskazuje raport, bywa że składniki produktu są podawane na etykiecie w niewłaściwej kolejności, tymczasem składniki powinny być przedstawione według malejącej kolejności na podstawie ich masy – dodaje ekspert.

Jakie jeszcze uchybienia stwierdziła inspekcja?

1) nazwy i rodzaju produktu:

  • stosowanie nazwy pieczywa nieadekwatnej do składu;
  • brak nazwy (kategorii) napoju spirytusowego zgodnie z rozporządzeniem nr 110/2008 ws napojów spirytusowych;
  • stosowanie dwóch różnych nazw (kategorii) np. „likier”, „wódka”;

2) składu produktu:

  • brak wskazania w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji (np. mięsa oddzielonego mechanicznie, soli, dodatków, substancji alergennych) przy jednoczesnym wskazaniu składników, których nie użyto do produkcji (np. sezamu, cukru, mięsa, sera feta, dodatków),
  • nieprawidłowe/niepełne nazwy składników, np. brak wskazania źródła alergenów (np. „mąka” zamiast „mąka pszenna”)
  • brak wyróżnienia substancji alergennych,
  • podanie informacji „bez konserwantów”, „bez dodatków”, „bez ulepszaczy”, „domowa receptura”, podczas gdy produkt zawiera dodatki i błonnik pszenny, wpływający na strukturę wyrobu,

3) szczególne właściwości:

  • podanie na etykiecie pieczywa informacji „nie zawiera syntetycznych barwników” podczas gdy zgodnie z rozporządzeniem nr 1333/2008 do chleba (oprócz chleba słodowego) nie można dodawać barwników.
Czytaj również:  Wyniki badania nastrojów konsumenckich w Unii Europejskiej za II kwartał 2017 r.

Pozostałe uchybienia dotyczyły braku informacji o wartości odżywczej, wprowadzania w błąd co do pochodzenia produktu oraz metod wytwarzania, a także nieczytelnego oznakowania.

Dr Agnieszka Szymecka–Wesołowska – wspólniczka i współzałożycielka Centrum Prawa Żywnościowego. Doradza przedsiębiorstwom branży spożywczej we wszystkich aspektach prawa żywnościowego. Doktor nauk prawnych – stopień uzyskany na Uniwersytecie w Maceracie (Włochy) na Wydziale Prawa na kierunku krajowe i wspólnotowe prawo rolne, nostryfikowany na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Wykłada prawo żywnościowe na Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie.