Prawo

Podatki

Kariera

Zarządzanie

Gospodarka

Waluty

Giełda

Finanse

Handel

Tagi HoReCa

Artykuły, wypowiedzi i informacje o: HoReCa

hotel

Co czeka branżę hotelarską?

Pandemia niczym tsunami uderzyła w branżę hotelarską, która jest jedynie wierzchołkiem gigantycznego sektora gospodarki obejmującego nazywane fachowo sektory HORECA - hotele, restauracje, catering oraz MICE - spotkania, targi, konferencje i wystawy,  podzielone na  kategorie...
Radosław Wożniak, prezes zarządu EFL

Gorący sezon w HoReCa między trzecią a czwartą falą pandemii. Hotelarze i restauratorzy w...

Subindeks Barometru EFL na III kwartał br. dla sektora HoReCa (hotele, restauracje, firmy cateringowe) wyniósł 59,9 pkt. To niemal dwa razy wyższy wynik niż w II kwartale br. (37,2 pkt.) i najlepszy od ponad...
Magdalena Filip PMR

Rynek HoReCa odbije w 2021 r., nawet w scenariuszu „czwartej fali”

Rynek HoReCa (rynek gastronomii hotelowej, restauracyjny i rynek cateringu) był wart 22,7 mld zł w 2020 r., notując spadek 30,9% r/r. Jeszcze w 2019 r., rynek wart był 32,8 mld zł po 6,5% wzroście...
polska

Postpandemiczne odbicie. Polska gospodarka i biznes w przededniu 4 fali

Pandemia koronawirusa, która wybuchła w I kwartale 2020 roku, doprowadziła do nietypowej recesji o skali światowej. Była to recesja błyskawiczna i głęboka, odciskająca bardzo duże piętno na wybranych sektorach gospodarek. Wedle obliczeń Banku Światowego,...
Radosław Wożniak, prezes zarządu EFL

Barometr COVID-19: Co czwarta firma MŚP uważa, że pandemia pomoże rozwinąć ich branżę, w...

W 8. edycji Barometru COVID-19, realizowanego przez EFL od początku pandemii koronawirusa w Polsce, widać kontynuację pozytywnego trendu z poprzedniego kwartału, zgodnie z którym kondycja firm MŚP poprawia się. 33 proc. przedsiębiorstw ocenia, że...
Piwo

Polska eksportuje czterokrotnie więcej piwa niż go importuje

Polska jest 2. w UE (po Niemczech) producentem piwa ze słodu i jego 14. eksporterem na świecie. Według Eurostatu, wielkość produkcji sprzedanej w 2019 r. wyniosła 3,9 mld litrów, co oznacza, że co dziewiąte...
kelner covid

Braki kadrowe HoReCa uderzą rykoszetem w klienta?

Po kilkunastu miesiącach ograniczeń Polacy wracają do normalności. Planują wakacje w kraju i licznie zajmują stoliki w lokalach gastronomicznych. Niestety, świat HoReCa po covidzie nie przypomina tego sprzed pandemii. Braki kadrowe, z którymi walczą...
traktor rolnik

Rolnicy z coraz większymi długami. Wydłuża się też okres przeterminowania wierzytelności

Na początku roku Krajowy Rejestr Długów zanotował rekordową liczbę zadłużonych rolników. Na koniec maja jednak nastąpił lekki spadek, tj. o niespełna 1%. Z kolei średni dług wyniósł ostatnio ponad 66 tys. złotych, co w...
Rafał Brzoska

InPost i Makro ruszają z InPost Fresh

InPost oraz MAKRO Polska rozpoczęły testy dostaw produktów spożywczych oraz przemysłowych w oparciu o nową aplikację InPost Fresh. Podwaliną tej współpracy są silne kompetencje MAKRO w obszarze oferty produktów spożywczych najwyższej jakości oraz niekwestionowane kompetencje...
Jan Enno Einfeld, CEO Finiata Group

Branża eventowa nie odrobi strat, a na horyzoncie widać czwartą falę pandemii

W 2020 roku oraz w pierwszej połowie 2021 zgodnie z zaleceniami WHO praktycznie zakazano możliwości organizowania imprez masowych w Polsce. Od czerwca branża znów może otworzyć się na publiczność, jednak blisko 1,5 roku ograniczonej...
Jakie normy prawne powinien spełnić każdy właściciel restauracji?

Ożywienie w sektorze restauracji i hoteli. W III kwartale powiększanie zespołów planuje 21% pracodawców

Aż 21% przedsiębiorców z sektora restauracji i hoteli deklaruje, że w III kwartale 2021 roku zamierza pozyskiwać nowych pracowników. W związku z tak optymistycznymi planami pracodawców firmy mogą spodziewać się dość intensywnej konkurencji o...
Rafał Woźniak - FM Logistic

Zmiany w kadrze zarządzającej FM Logistic CE

Wraz z 1 czerwca br. weszły w życie zmiany w zespole zarządzającym FM Logistic w regionie Europy Centralnej, tj. Polsce, Czechach, Słowacji i na Węgrzech. Stanowisko dyrektora operacyjnego odpowiadającego za działalność magazynową firmy w...
Evgenij Kirichenko, właściciel Gremi Personal

Polski rynek nadal otwarty na Ukraińców

Poprzedni rok wywrócił do góry nogami porządek gospodarczy w Polsce. Wiele branż ucierpiało na skutek pandemii i związanych z nią obostrzeń (HoReCa), są też takie, które na kryzysie zyskały (Logistyka, IT), albo dzięki niemu...
euler hermes

Który sektor ma największą zdolność kształtowania cen w strefie euro i Polsce?

Zdolność kształtowania cen jest dla przedsiębiorstw kluczowym czynnikiem umożliwiającym wyjście z kryzysu wywołanego pandemią Covid-19, zwłaszcza w obecnej sytuacji rosnących kosztów środków produkcji i ożywienia gospodarczego. Możliwość podnoszenia cen przez przedsiębiorstwa jest w gruncie...
Piwo

Otwarcie branży gastronomicznej, turystycznej i hotelarskiej przełoży się na wzrost wydatków na reklamę alkoholu

Wydatki na reklamę alkoholu na 12 kluczowych rynkach* wzrosną z 6,7 mld USD w 2020 r. do 7,7 mld USD w 2023 r. Marki alkoholowe wydają na reklamę w telewizji dwa razy więcej...
droga transport ruch kraków

Firmy transportowe wrzucają wyższy bieg

Subindeks Barometru EFL dla branży transportowej na II kwartał br. wyniósł 54,5 pkt. i był wyższy o 5,6 pkt. w porównaniu do poprzedniego kwartału. To najwyższy wynik od II kwartału 2018 roku, kiedy wyniósł...
Michał Młynarczyk

10 branż, w których pracownicy najczęściej zmieniają pracę

Pandemia przyczyniła się do wielu przewartościowań na rynku pracy. Prezentujemy wyniki najnowszego badania firmy rekrutacyjnej i outsourcingowej Devire, w którym swoim doświadczeniem podzieliło się ponad 3 tys. pracowników z 20 branż z całej Polski....
Tomas Bogdevic

Tegoroczne zbiory zmarnieją, jeżeli obcokrajowcy nie przyjadą do pracy – apelują polscy rolnicy

Rolnicy poszukują pracowników sezonowych ze Wschodu.  W Polsce pod koniec maja rozpoczyna się sezon zbiorów, truskawek, czereśni, porzeczek i malin. Przedsiębiorcy narzekają, że połowa ich zbiorów zmarnieje, jeśli obcokrajowcy nie wrócą do pracy sezonowej....
Zarząd Excellence

Excellence publikuje wyniki finansowe za Q1 2021 rok

Excellence – polski producent soków, syropów, napojów oraz produktów biobójczych, notowany na NewConnect – w pierwszym kwartale 2021 roku osiągnął przychody w wysokości 12,833 mln zł, czyli o 20,8% wyższe w porównaniu do Q1 2020. Zysk...
cv rekrutacja

Firmy znowu zaczęły szukać pracowników. Pracodawcy myślą już o okresie po pandemii

Od stycznia do marca br. na Pracuj.pl zamieszczono o 48% więcej ofert pracy niż rok wcześniej. W przypadku serwisu OLX liczba takich ogłoszeń wzrosła o przeszło 11%, a w portalu Praca.pl spadła o 4%....
lockdown restauracja

Jak branża HoReCa poradzi sobie bez pracowników, którzy odeszli i nie chcą wrócić?

Pandemia najbardziej uderzyła w branżę HoReCa, która cofnęła się o kilka lat. Obostrzenia wprowadzone przez rząd wymusiły na przedsiębiorcach tych sektorów, wprowadzenie nagłych zmian lub cięcia kosztów. W efekcie dochodziło do zwalniania pracowników, wysyłania...
rolnik traktor

Sektor HoReCa prowadzi rolników do bankructwa. Zapowiadają się pozwy przeciwko Skarbowi Państwa

Rolnicy skarżą się, że w czasie pandemii nie dostali takiej pomocy jak przedsiębiorcy. Chcą zmiany prawa, żeby też mogli korzystać z tarczy pomocowej dla firm. I rozważają wnoszenie pozwów przeciw Skarbowi Państwa za lockdown...
przemysł motoryzacyjny technologia

Kogo szukają firmy produkcyjne? Tych pracowników potrzeba najbardziej

Branża produkcyjna wciąż odczuwa skutki epidemii COVID-19 - według najnowszych danych GUS na przełomie roku doszło do spadku produkcji o około 5 proc. Jednocześnie większość pracowników deklaruje, że ich sytuacja zawodowa nie pogorszyła się...
Jan Enno Einfeld, CEO Finiata Group

Ozusowanie umów cywilnoprawnych – zwiększy bezrobocie czy szarą strefę?

Od 1 stycznia br. wszedł w życie obowiązek zgłaszania umów o dzieło do ZUS. Jak się okazało był to pierwszy krok mający na celu wprowadzenie obowiązkowych składek na ubezpieczenia zdrowotne i społeczne. 89,2 proc....
warzywa sklep

Produkcja rolnicza przestaje się opłacać. Rolnicy zapowiadają, że w sklepach może być dużo drożej

Rolnicy ostrzegają, że wkrótce mogą nas czekać duże podwyżki. Już teraz widać gwałtowne wzrosty cen środków do produkcji. Ponadto koszty prowadzenia działalności w przetwórstwie i dystrybucji są bardzo wysokie. Sporo gospodarstw straciło zbyt z...
hotel

Personalny drenaż. HoReCa zaczyna się przebranżawiać

W 2020 r. przedsiębiorcy z sektora gastronomii i zakwaterowania zlikwidowali 24,1 tys. miejsc pracy, a utworzyli ich 18,8 tys., wynika z danych GUS. Z rynku – w wielu przypadkach bezpowrotnie – zniknęło 5,3 tys....
Tomas Bogdevic

Czy Polska nadal potrzebuje pracowników ze Wschodu?

Pandemia wywołała w 2020 r. pierwszy od lat spadek wydawania zezwoleń na pracę dla cudzoziemców, ale w wielu firmach imigranci zarobkowi nadal są sposobem na wyrównanie braków kadrowych. Niektóre sektory polskiej gospodarki czują się...
Tomasz Starus, Członek Zarządu w Euler Hermes

Kryzys w Polsce najmocniej dotyka małe rodzinne firmy – 75% wzrost niewypłacalności – raport...

W ciągu dwóch pierwszych miesięcy 2021 r. w oficjalnych źródłach (Monitor Sądowy i Gospodarczy) opublikowano informacje o 316 niewypłacalnościach polskich firm, tj. o 75% więcej niż przed rokiem (181 niewypłacalności w I-II 2020 r.)....
wino

Branża winiarska w rok od pierwszego lockdownu

Pandemia bardzo utrudniła funkcjonowanie branży winiarskiej, ale w ostatecznym rachunku jej nie zaszkodziła – tak można podsumować ostatnich dwanaście pandemicznych miesięcy. Jak mówią szefowie firm zrzeszonych w Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa, wino wychodzi...
Branża targowa postuluje do rządu o wsparcie na poziomie 400–500 mln euro. Pieniądze miałyby trafić głównie do małych i średnich firm na ich uczestnictwo w takich imprezach

Branża targowa postuluje do rządu o wsparcie na poziomie 400–500 mln euro. Pieniądze miałyby...

W ciągu roku po wybuchu pandemii koronawirusa firmy z branży eventowej odnotowały średnio spadek rocznych przychodów o 73 proc. W efekcie redukcja zatrudnienia wyniosła ponad 60 proc., mimo że zdecydowana większość firm skorzystała z tarcz antykryzysowych –...
Adam Abramowicz – rzecznik MŚP

Wsparcie przedsiębiorców w pandemii – ponad 6000 spraw prowadzonych przez Rzecznika MŚP w 2020...

W 2020 r. roku Biuro Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców prowadziło ponad 6200 spraw w obronie przedsiębiorców. To wzrost o 165% w porównaniu do roku poprzedniego – wynika z raportu ”Wsparcie przedsiębiorców w trakcie...
Katarzyna Syta KAES Logistics

Mądrzejsi o doświadczenie. Rok od lockdownu w branży TSL

Rok temu, zamknięci i ograniczeni przez lockdown i pandemię koronawirusa, przedsiębiorcy z branży TSL bali się tego, co przyniesie przyszłość i robili wszystko, by straty poniesione w wyniku gospodarczego zamrożenia były zminimalizowane. Dziś sytuacja...
Sytuacja firm z branży gastronomicznej i eventowej jest dramatyczna. Prawie połowa została zlikwidowana lub zawiesiła działalność

Sytuacja firm z branży gastronomicznej i eventowej jest dramatyczna. Prawie połowa została zlikwidowana lub...

Wystarczył rok od pierwszego lockdownu, aby gastronomia i szeroko pojęta branża HoReCa doznały nieodwracalnych negatywnych zmian. Prawie połowa lokali zawiesiła działalność lub została zlikwidowana. Pomoc publiczna w postaci tarcz antykryzysowych czy zwolnień z ZUS-u nie przyniosła oczekiwanych efektów,...
napoje

ZPP: Po dwóch miesiącach widzimy, że podatek cukrowy uderza w konsumentów i firmy, generując...

Robiąc zakupy na początku nowego roku, część konsumentów mogła być zaskoczona. Ceny ich ulubionych napojów okazały się nawet o kilkadziesiąt procent wyższe, niż jeszcze w grudniu. To rezultat wejścia w życie podatku cukrowego, który...
zamknięte koronawirus

Połowa restauracji, klubów i hoteli zawiesiła działalność lub została zlikwidowana

Rok po wybuchu pandemii Covid-19 w Polsce i wprowadzeniu pierwszego lockdownu prawie połowa lokali z szeroko rozumianej branży gastronomicznej i eventowej zawiesiła działalność lub została zlikwidowana. Obecnie, na początku marca 2021, widoczny jest wyraźny podział...
chleb żywność

Branża piekarnicza czeka na odbicie w HoReCa

Pandemia COVID-19 spowodowała, że w branży piekarniczej w zeszłym roku odnotowano spadek zamówień z hoteli i gastronomii. Wzrosła z kolei sprzedaż pieczywa w kanale handlu detalicznego. Dane ze średnich i dużych firm wskazują,...
dron rolnictwo

Food Research Institute: w nastrojach polskiej branży spożywczej jest nieco słońca

W głosach przedstawicieli polskich firm zajmujących się przetwórstwem żywności słychać coraz więcej wiosennego optymizmu. Indeks FRI, który odzwierciedla nastroje menedżerów z branży, w lutym b.r. był na poziomie 56,2 pkt. – to o ponad...
Barbasiewicz Jan Colliers

Przyszłość magazynów w jasnych barwach

WARSZAWA, 1 marca 2021 – Wiele branż boleśnie odczuwa skutki, trwającej już blisko rok, pandemii COVID-19. Sektor magazynowo-przemysłowy jako jeden z nielicznych odnotował przez ten czas znaczące wzrosty. Według szacunków Colliers w 2020 r....
pieniądze windykacja

Płynność finansowa jako wyzwanie dla krajowego sektora przedsiębiorstw w perspektywie roku 2021

Ostatni raport COFACE opracowany na podstawie publikacji w Monitorze sądowym i Gospodarczym obnażył niewesołe fakty o aktualnej kondycji polskich przedsiębiorstw – chodzi o 75%-owy przyrost niewypłacalności firm względem zeszłego roku i rekord dekady. Aktualna...
Tomasz Starus, Członek Zarządu w Euler Hermes

Fatalny początek roku dla firm w Polsce – w styczniu 80% wzrost liczby niewypłacalności

– W pierwszym miesiącu roku w oficjalnych źródłach (Monitor Sądowy i Gospodarczy) opublikowano informacje o 151 niewypłacalnościach polskich firm. Jest to aż o 80% więcej firm z problemami niż przed rokiem (w styczniu 2020...

NAJNOWSZY ARTYKUŁ

Nie ma czegoś takiego jak darmowa broń… – jak sfinansować wydatki...

Jak sfinansować wydatki obronne państw członkowskich UE zwiększone do poziomu 2% ich PKB? Trzy opcje: cięcia innych wydatków, finansowania długiem, podnoszenia podatków. Omawiamy koszt...

GORĄCY TEMAT

Warszawa fot. Walter Herz biura

58% polskich prezesów wskazuje, że wdrożenie GenAI spowoduje poprawę efektywności pracy

45% (55% w Polsce) wątpi, że obecna ścieżka rozwoju ich firmy zapewni jej rentowność przez następną dekadę — to sygnalizuje konieczne transformacje. ...
Jan Grzegorz Prądzyński, prezes zarządu PIU

W 2023 r. ubezpieczyciele wypłacili poszkodowanym 44,2 mld zł – za...

W 2023 r. Polacy otrzymali 44,2 mld zł odszkodowań i świadczeń ubezpieczeniowych – wynika z danych Polskiej Izby Ubezpieczeń (PIU). To 0,3 proc. mniej niż...