Będzie drożej. Więcej zapłacimy za warzywa i owoce

Michał Koleśnikow

Nieco więcej zapłacimy za jajka, mniej za wędliny, mięso drobiowe i wieprzowinę. Ceny żywności na Wielkanoc w tym roku wzrosną bardzo nieznacznie, gdyż o ok. 1 proc. Jest to niewielka zmiana w stosunku do minionego roku.

vlcsnap-error548– Nieco droższe będą jaja czyli produkt najważniejszy na świątecznym stole. Prognozujemy, że w marcu zapłacimy za nie o ok. 3 proc. więcej niż przed rokiem. Natomiast niektóre produkty podrożeją znacznie więcej np. warzywa i owoce. Ceny ziemniaków mogą być nawet o połowę większe niż przed rokiem – mówi newsrm.tv Michał Koleśnikow, kierownik zespołu analiz sektorowych i rynków rolnych, Bank BGŻ BNP Paribas S.A.

Droższa może być również marchew o 25-30 proc. Wzrosty te są spowodowane zeszłoroczną suszą, która wpłynęła na zmniejszenie i pogorszenie jakości zbiorów. Obecnie dużo więcej trzeba też zapłacić za jabłka (o 35-40 proc.), które na początku 2015 r. były wyjątkowo tanie. Wyższe mogą być także ceny owoców cytrusowych, np. pomarańczy blisko o 10 proc. Droższe mogą być również domowe wypieki, głównie za sprawą cukru, którego ceny w marcu przypuszczalnie wzrosną o 20-25 proc. niż rok wcześniej. Nieznaczny wzrost może zanotować również mąka o 1-2 proc.

Jednak jest sporo produktów, których ceny są dziś niższe niż przed rokiem. Wieprzowina i wędliny w zależności od asortymentu mogą być przeciętnie o 1-4 proc. tańsze. Tańsze jest również mięso drobiowe. Wyraźnie mniej zapłacimy za mleko i produkty mleczarskie. Sery dojrzewające mogą być o około 10 proc. tańsze, masło i mleko o 6-8 proc., a twarogi około 2 proc.