Czym kierować się wybierając środki czystości dla gastronomii?

0

Czym kierować się wybierając środki czystości dla gastronomiiUtrzymanie czystości to podstawa sukcesu w branży gastronomicznej. Niezależnie od tego, jaki konkretnie lokal prowadzisz, nie możesz oszczędzać na higienie – klienci szybko zauważą wszystkie niedociągnięcia.

Każdy punkt gastronomiczny musi spełniać wymagania dwóch surowych „sędziów”: Sanepidu i klienta. Szczegółowe wymagania dotyczące warunków higieniczno-sanitarnych w gastronomii określa rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze (Dz. U. z dnia 1 maja 2004 r.). Podczas kontroli sanepidowskiej (przeprowadzonej np. na wniosek gościa lokalu) urzędnik sprawdzi m.in. stan czystości WC, podłóg i sprzętów kuchennych. Co zrobić, by mieć pewność, że nie odnotuje żadnych nieprawidłowości?

Profesjonalne środki czystości w gastronomii – dlaczego warto?

Profesjonalne środki czystości działają skuteczniej niż chemia przeznaczona do sprzątania w domu. Ich przewaga wynika z tego, że są bardziej skoncentrowane – niewielka ilość produktu wystarczy, żeby doczyścić dużą powierzchnię. Wysoka skuteczność chemii przeznaczonej dla gastronomii oznacza dla ciebie jako właściciela mniejsze koszty utrzymania czystości w lokalu. Profesjonalne środki chemiczne to też oszczędność czasu – ponieważ są silnie skoncentrowane, pracownicy odpowiedzialni za czystość szybciej poradzą sobie z porządkami.

Środki czyszczące do gastronomii – na co zwrócić uwagę?

Środki do czyszczenia używane w lokalach gastronomicznych powinny być przede wszystkim przystosowane do tego celu. To gwarancja ich skuteczności i tego, że mogą być bezpiecznie używane na powierzchniach mających kontakt z żywnością. Może się wydawać, że zwykły płyn do zmywarki spełnia swoje zadanie, bo czyści naczynia z pozostałości jedzenia. W gastronomii to jednak za mało – nieprofesjonalny środek może pozostawić na zastawie białe smugi. Zanim kupisz chemię czyszczącą danego producenta, zwróć uwagę, czy ma on doświadczenie w wytwarzaniu środków przeznaczonych dla gastronomii – profesjonalne marki mogą się pochwalić certyfikatem jakości ISO 9001. Jedną z nich jest Clinex – linia produktów spełniających wszystkie wymagania Sanepidu. Więcej informacji na temat marki znajdziesz pod adresem clinex.com.pl.

Czytaj również:  Droga do ograniczenia marntrawienia żywności

Profesjonalna chemia czyszcząca w gastronomii – w co się zaopatrzyć?

W lokalach gastronomicznych nie powinno zabraknąć skoncentrowanych płynów do mycia naczyń – zarówno ręcznego, jak i w zmywarkach. Należy też zakupić profesjonalny preparat do usuwania zabrudzeń z różnego typu podłóg. Do czyszczenia odmiennych typów powierzchni zmywalnych (szklanych, drewnianych, plastikowych itd.) również warto zastosować profesjonalne produkty. Z trudnymi do usunięcia zabrudzeniami można poradzić sobie za pomocą środków do mycia pianowego. Więcej na temat przeczytasz w artykule „Mycie pianowe w gastronomii – czy jest skuteczne?”.

Wszyscy właściciele lokali gastronomicznych powinni dążyć do utrzymania w nich nienagannej czystości. Najlepsze jedzenie nie będzie smakowało w zaniedbanym wnętrzu. Profesjonalne środki do czyszczenia pomogą ci zrobić dobre wrażenie na nawet najbardziej wymagających klientach.