Odporność w sezonie jesienno-zimowym — jak o nią zadbać?

zima

Sezon jesienno-zimowy to czas kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Dlatego w tym okresie powinniśmy zadbać o naszą odporność, dostarczając naszemu organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i makroelementów. Jak? Podpowiadamy.

Odpowiednia dieta

Dobrze zbilansowana dieta powinna zapewnić naszemu organizmowi energię i siłę do walki z ewentualną infekcją. Powinniśmy spożywać posiłki o stałych godzinach, najlepiej co 4-5 godzin. Każdy z nich powinien być skomponowany z węglowodanów, białka, tłuszczy oraz warzyw i owoców. W sezonie jesienno-zimowym szczególnie wartościowe są dla naszego organizmu węglowodany takie jak: pełnoziarniste makarony, płatki owsiane, ryż, kasza, ziemniaki oraz ciemne pieczywo.

Wystrzegajmy się łatwo przyswajalnych cukrów rafinowanych zawartych w słodyczach, które niszczą naszą florę bakteryjną i osłabiają możliwości regeneracyjne naszego organizmu. Pamiętajmy też białku. Zawarte jest w jajach kurzych, drobiu oraz mleku i przetworach mlecznych. Zwróćmy również uwagę na odpowiednią podaż kwasów tłuszczowych. Znajdziemy je w rybach morskich, oleju rzepakowym czy owocach morza. Kwasy omega-3 odgrywają ważną rolę w procesie hamowania aktywności cytokin, czyli czynników, które odpowiadają za rozwój stanu zapalnego. Niebagatelne znaczenie w budowaniu odporności ma również ruch i aktywność fizyczna, zwłaszcza na świeżym powietrzu.

Tabletki na odporność

W sezonie jesienno-zimowym możemy wspomagać się również stosując tabletki na odporność. Do wyboru mamy wiele preparatów w formie tabletek, kapsułek, syropów, kropli itp. Zawierają one naturalne składniki powszechnie uważane za działające stymulująco na nasz układ odpornościowy. Preparaty z echinaceą, czyli jeżówką purpurową wspomagają odporność, przyczyniają się do zwiększenia produkcji interferonu i powodują nasilenie procesów fagocytozy. Z kolei aloes zwiększa produkcję limfocytów i przeciwciał we krwi, a także zawiera glikozydy, które wpływają na mikrofagi, pobudzając je do walki z wirusami.

Czosnek jest powszechnie uznawany za naturalny antybiotyk, który stosowany jest w profilaktyce i leczeniu infekcji. Osoby, które nie lubią jego charakterystycznego smaku, mogą zdecydować się na bezzapachową formę kapsułek. Tran z kolei zawiera cenne kwasy omega-3 oraz witaminy z grupy A i D, wzmacnia organizm i zmniejsza ryzyko przeziębienia. Ekstrakty roślinne takie jak: czarny bez, aronia, dzika róża itp. również działają stymulująco na nasz układ odpornościowy. Możemy wybrać też zioła do zaparzenia, takie jak: kwiat lipy, pokrzywę lub czystek.