Pizza inna niż wszystkie? To carbonara!

0

Carbonara to bardzo lubiana pozycji wśród pizzy, poza wyśmienitym smakiem od innych odróżnia ją jeszcze kolor. Carbonara to należy do rodzaju pizzy Bianca, czyli białej. Oznacza to tyle, że nie używa się do niej sosu pomidorowego. Jej nazwa wzięła się od spaghetti Carbonara, gdyż używa się do niej takich samych produktów, co przy tej paście. Tradycyjnie są to: jajka, boczek, czarny pieprz, ser pecorino albo parmezan.

Niezależnie czy będzie przygotowywać Carbonarę w postaci pizzy czy też spaghetti, najlepiej użyć do niej guanciale, czyli peklowanego mięsa z wieprzowych policzków. Jednak nie łatwo je znaleźć polskich sklepach, więc równie dobrze można je zastąpić, pancettą, która jest częściej spotyka, lub dobrej, jakości boczkiem. Reszta składników to już standardowe produkty dostępne wszędzie, więc nie powinniście mieć problemów z ich zakupem. Ta pizza należy do jednych z najprostszych w wykonaniu a zarazem jest jedną z najsmaczniejszych. Potrzebne będą:

  • 250 gramów ciasta na pizzę
  • 50 gramów guanciale, pancetty lub innego wysokiej jakości boczku
  • 30 gramów pecorino lub parmezanu
  • 125 gramów mozzarelli (jedna kulka)
  • 2 średnie jajka
  • szczypta czarnego pieprzu

Na początku kroimy boczek na paski o kwadratowym przekroju 3×3 mm. Mozzarellę oduczamy z serwatki, osuszamy ją a potem kroimy lub rozrywamy na małe kawałki. Z ciasta formujemy koło o średnicy 34-36 cm. Najlepiej jest to zrobić palcami, gdyż wałek „wyciśnie” z ciasta całe powietrze, które nadaje mu puszystości. Układamy na cieście boczek a brzegi pizza smarujemy odrobiną oliwy z oliwek. Teraz wkładamy pizzę do rozgrzanego do maks. temperatury piekarnika z włączoną funkcją termoobiegu na około 4 minuty.

Po tym czasie wyjmujemy placek i dokładamy od niego poszarpaną mozzarellę, wbijamy jajka oraz posypujemy tartym pecorino lub parmezanem. Zanim włożymy pizzę ponownie do piekarnika posypujemy ją czarnym pieprzem. Po około 5 minutach lub jak zaobserwujemy, że mozzarellą „bąbelkuje” pizza powinna być już gotowa do jedzenia. Może tak się nam spodoba przygotowywanie pizzy, że ta pasja przerodzi się w biznes. Zanim to jednak nastąpi można swoją ulubioną pizzę zamówić z Pizzerii 105 poprzez stronę PizzaPortal.pl.