Oczekiwania pracowników wobec benefitów

pracownik

Ewolucja postaw Polaków wobec pracy jest faktem. Pociąga ona za sobą zmiany w oczekiwaniach wobec idealnego pracodawcy. Stabilność i przewidywalność wynagrodzenia są kluczowe dla 73% pracowników. Zdrowy styl życia jest ważny dla 76% Polaków. Takie wnioski płyną z Raportu opracowanego przez Antal i Sodexo Cztery osobowości – jeden rynek pracy.

Bez wątpienia elementem, który łączy każdego pracownika jest spożywanie posiłków. Jak wynika z badań Health Enhancement Research Organization – wartościowy posiłek zwiększa efektywność pracowników o 25%. Zdaniem ekspertów od żywienia, zdrowy człowiek powinien spożywać 4-5 posiłków dziennie, w odstępach 3-4 godziny.

Zdrowy styl życia przestaje być modą, staje się standardem. Co znajduje swoje odzwierciedlenie w preferencjach pracowników w zakresie benefitów pozapłacowych. Już 76% pracowników deklaruje, że docenia inicjatywy takie jak owoce w pracy, konsultacje z dietetykiem czy dofinansowanie posiłków. -Monika Sielicka-Hamala, Dyrektor Działu Zarządzania Zasobami Ludzkimi Sodexo Benefits and Rewards Services PolskaOczekiwania pracowników wobec benefitów

Apetyt na zdrowie

Pracodawca, który wspiera pracownika w prowadzeniu zdrowego trybu życia i dba o jego regularne odżywianie – wygrywa podwójnie. W końcu zdrowy pracownik równa się zdrowa firma. 61% Polaków jest zdania, że dofinansowanie posiłków przez firmę pozytywnie wpłynęłoby na ich przyzwyczajenia żywieniowe. Oczekiwanie wobec pracodawcy, aby dofinansował lunch w pracy ma 66% pracowników.

Co ciekawe, przewidywalność i stabilność wynagrodzenia ma znaczenie dla 73% pracowników, przy czym są oni gotowi zrezygnować z premii i bonusów na rzecz wyższego wynagrodzenia. Możliwość wyboru i dopasowania świadczeń pozapłacowych do własnych potrzeb jest istotna dla 69% pracujących Polaków. Natomiast 65% badanych docenia benefity niosące za sobą dodatkowe oszczędności w życiu codziennym – wynika z raportu Antal i Sodexo.