BGŻ: Ceny pieczywa i mąki mogą być o 3 proc. niższe

zboże

Światowy trend spadku cen zbóż wpływa na ceny w Polsce. Dodatkowo prognozuje się w tym roku wysokie plony, jednak głównie zbóż przeznaczonych na pasze. Spadki cen mogą być, ale niewielkie.

Ceny zbóż są coraz niższe, dodatkowo tegoroczne zbiory mają być nawet kilkanaście proc. wyższe niż przed rokiem. To może przełożyć się na spadki cen mąki i pieczywa, ale zadaniem analityków będą one minimalne.

Oczekuje się, że ceny w sezonie 2014/2015 będą trochę niższe niż w ubiegłym roku, co spowoduje, że ceny mąki i pieczywa też mogą być nieco niższe. W najbliższych miesiącach, może do końca roku, te ceny będą troszeczkę spadać. Pamiętajmy jednak, że ceny detaliczne spadają w znacznie mniejszym stopniu niż ceny surowców rolnych, więc spadek ten będzie na poziomie 1-2 proc., może 3 proc. to wszystko, czego możemy oczekiwać – prognozuje w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Biznes Michał Koleśnikow, analityk rynków rolnych w Banku BGŻ.

Spadek cen jest częściowo sezonowy, jak podkreśla Koleśnikow, w okresie żniw jest to normalne zjawisko.

– Niektórzy rolnicy muszą w tym momencie sprzedać zboże. Zboża na rynku jest dużo, trudno je przetransportować, więc ceny zazwyczaj spadają – mówi.

Dodatkowo jednak, spadek cen w Polsce jest konsekwencją trendów światowych.

Ceny w Polsce podążają za trendami światowymi, a szczególnie bliższym nam rynkom UE i wschodniej Europy. Tam ceny wyraźnie spadają. U nas nawet te spadki były trochę wolniejsze. Tam żniwa są bardzo zaawansowane lub  już się zakończyły, natomiast u nas ciągle trwają – tłumaczy analityk Banku BGŻ.

Plony natomiast będą według analityka wysokie, zarówno w Europie, jak i w Polsce.

One będą o kilka, nawet kilkanaście procent wyższe niż w ostatnich latach. Zbiory zbóż podstawowych, czyli bez kukurydzy, mają być o 6-10 proc. wyższe niż przed rokiem, a przed rokiem wcale nie były niskie. Więc zbóż w Polsce ma być dużo, mówi się jednak o tym, że może być trudno znaleźć zboże wysokiej jakości – podkreśla Koleśnikow.

To oznacza mniej mąki, a więcej paszy, stąd małe przełożenie na spadek cen pieczywa i mąki.

(Newseria Inwestor)