SuperDrob zapowiada inwestycje, które pozwolą rozwijać biznes i poprawić pozycję na zagranicznych rynkach. Firma rozszerza również asortyment

César Lipka, prezes SuperDrob
César Lipka, prezes SuperDrob

SuperDrob zapowiada inwestycje, które pozwolą rozwijać biznes i poprawić pozycję na zagranicznych rynkach. Firma rozszerza również asortyment 1
SuperDrob zapowiada w najbliższych latach inwestycje w zakłady przetwórstwa i linie produktów gotowych. Nie wyklucza też akwizycji. Firma pracuje nad rozszerzeniem asortymentu, w sklepach pojawiły się już dania gotowe, dzięki nim SuperDdrob planuje podbić nowe rynki. Obecnie blisko połowa produktów jest eksportowana, przede wszystkim do krajów europejskich. Na zyski w tym roku może wpłynąć sytuacja w Wielkiej Brytanii i brexit.

Ten rok rozwija się dobrze, mamy wzrost ponad 10 proc., podobnie było w 2015 roku. Kondycyjnie również stoimy bardzo dobrze, notujemy zyski. Jest to nieco trudniejszy rok, głównie przez brexit, który powoduje osłabienie funta – ocenia w rozmowie z agencją Newseria Inwestor César Lipka, prezes SuperDrob.

Tylko w 2015 roku przychody SuperDrob sięgnęły 934 mln zł przy 847 mln rok wcześniej. Tym samym jest siódmą firmą drobiarską w Polsce. Blisko połowa produkcji kierowana jest na rynki zagraniczne, łącznie do 19 krajów, przede wszystkim do Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech, Irlandii, Szwajcarii oraz Chin.

Jeśli funt osłabia się, to automatycznie spada konkurencyjność na tym rynku i jego zyskowność, a to wpływa bezpośrednio na nas – tłumaczy Lipka.

Jednocześnie jednak firma patrzy optymistycznie w przyszłość, zwłaszcza że rośnie sprzedaż mięsa i jego spożycie. Prognozy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowego Instytutu Badawczego wskazują, że produkcja mięsa i podrobów drobiowych na koniec 2016 roku wzrośnie o 10 proc. do ok. 2,6 tys. ton. Wzrośnie również konsumpcja – o 1,8 proc. do poziomu 28,8 kg na mieszkańca. W całej UE też notowane są wzrosty, tu średnia wynosi 26,7 kg. Rośnie też eksport, a SuperDrob jest w czołówce eksporterów mięsa drobiowego w Polsce.

Firma zapowiada w najbliższych latach liczne inwestycje.

W 2017 roku planujemy przystąpić do budowy zakładu w Koluszkach, który nieco się opóźnia. Planujemy kolejne inwestycje, nie wykluczamy też akwizycji i będziemy w dalszym ciągu rozwijać nasz biznes – zapowiada prezes SuperDrob.

W Koluszkach, w Łódzkiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej ma powstać nowoczesny zakład przetwórstwa drobiu. Firma zainwestuje w zakład 200 mln zł. Będzie to drugi zakład rozbioru, który da firmie dużo większe możliwości produkcyjne i wzmocni pozycję na zagranicznych rynkach.

W tym roku SuperDrob uruchomił także w Karczewie kontenerowy system rozładunku żywca. Kolejną inwestycją jest nowa linia produktów gotowych (convenience food) w Łodzi, która ma wyprodukować 1,5 tony produktów gotowych w godzinę, a to właśnie takie produkty mają stanowić o sile firmy.

Stawiamy generalnie na dania gotowe, convenience food i w tym kierunku będziemy szli. Dodatkowo wzmocnimy prawdopodobnie naszą bazę pod kątem zakładów paszowych. To będzie kolejny krok. To wszystko planujemy zrealizować w 2017 i 2018 roku – podkreśla César Lipka.